portal o vinu

Lično, volim i poštujem Irce zbog njihovih istaknutih sunarodnika: pisaca (nobelovci William Butler Yeats, George Bernard Shaw i Samuel Beckett, zatim Oscar Wilde, James Joyce ili Johnatan Swift), filozofa (George Berkeley), zbog piva koje prave i koje vole na jedan poseban način (Harp, Guinness), zbog sjajnog viskija (Јameson), ali i .... vina? Verovali ili ne, Irci proizvode neka od najboljih vina na svetu već generacijama, iako možda nikada niste čuli za neko irsko vino.

Ovi "Irski vinari" su se udružili u jedan red (udruženje) koje su nazvali "Wine Geese" (vinske guske), a pojedinačno žive širom sveta (svuda, u stvari, osim u Irskoj). "Irish Order of the Wine Geese", kako je puno ime ovog udruženja, je, zapravo, svetska organizacija sastavljena od ljudi irskog porekla koji su se obreli u industriji vina. Red je osnovan još daleke 1691. godine, kada su irski vojnici prvi put napustili Irsku kako bi se borili za druge vojske u Evropi. Od tog vremena, svaki Irac koji ostavlja svoju domovinu Irsku, nazivan je "divljom guskom" (Wild Goose), a ona "divlja guska" koja tako napuštajući rodnu Irsku završava u industriji vina naziva se "vinskom guskom" (Wine Goose).

"Vinske Guske" su napravili ogroman doprinos u međunarodnoj industriji vina u proteklih 400 godina. Irske porodice su osnivači i trenutno vode mnogo poznatih vinarija širom sveta, uključujući i Chateau Lynch-Bages i Chateau Leoville Barton u Bordou; Jim Barry Wines u Australiji; Hamilton Russell Vineyards u Južnoj Africi, Undurraga u Čileu, i Concannon Vineyards i Chateau Montelena u Kaliforniji. Ova poslednja je doživela neverovatnu promociju nakon emitovanja mog omiljenog vinskog filma "Bottle Shock" koji, ovom prilikom, preporučujem da odgledate, ukoliko to do sada niste uradili.

Dakle, hajde da svi podignemo čašu i nazdravimo (naravno vinom, a ne viskijem ili pivom) Ircima što su nam omogućili da uživamo u plodovima njihovog rada!

winefine.org