vinogard

Vinari se u mnogim svjetskim tradicionalnim vinskim regijama suočavaju s posljedicama klimatskih promjena. Dok nekima to šteti, drugima je dobro došlo.

Sve je primjetniji utjecaj klimatskih promjena na vinogradarstvo i vinarstvo. Berba je u mnogim zemljama ove godine započela i dva tjedna ranije.

Kanađanin Zach Everett već se 15 godina bavi proizvodnjom alkoholnih pića i na početku nije imao namjeru uzgajati grožđe jer je bilo prehladno, otkrio je za BBC.

Umjesto toga, ovaj se kanadski farmer usredotočio na proizvodnju voćnih vina od jagoda, brusnica pa čak i rabarbare. Međutim, danas pravi i ona od grožđa. "Razlog su uglavnom klimatske promjene", tvrdi ovaj 35-godišnjak.

Napominje da prije 20 godina grožđe na njegovu području nije dovoljno sazrijevalo kako bi se od njega izradilo ukusno vino. Naime, ljeta na kanadskoj istočnoj obali nisu bila dovoljno topla i prekratko su trajala.

No, kako je vrijeme odmicalo, kaže da je počeo svjedočiti promjeni vremena poput duljih sezona rasta, sve toplijih ljeta i manje proljetnih mrazeva. To potkrepljuju i službeni podaci koji pokazuju da su tijekom posljednjih 30 godina prosječne temperature u kanadskoj regiji New Brunswick porasle za čak 1,1°C.
Uskoro započinje ovogodišnja berba i to s najkvalitetnijim grožđem koje smo ikad imali. S ovim aktivnostima inače započinjemo tek u prvom tjednu listopada, kazao je Everett.

Neke zemlje imaju korist od zatopljenja

Vinar i stručnjak za vino, Keith Wallace kaže da postoje neke zemlje ili regije koje bi mogle imati koristi od klimatskih promjena. Osim Kanade, kaže da i sjeveroistočne države SAD-a imaju dužu vegetacijsku sezonu, što znači da se mogu uzgajati drugačije sorte.

U sjevernim europskim zemljama poput Njemačke, Švicarske i Velike Britanije sada je moguće proizvesti vino kvalitete kao nikada do sada. Međutim, gdje ima pobjednika ima i gubitnika. Tako u mnogim dijelovima vinskog svijeta poput juga Francuske, Australije, a ove godine posebno Kalifornije, više temperature stvaraju probleme.

Neke studije govore da je situacija zabrinjavajuća, poput izvješća u američkom znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences koje upozorava da bi čak 86% proizvodnje grožđa u francuskim regijama Bordeaux i Rhone moglo stradati do 2050. godine i to zbog suše.

Oko poznatog sela Châteauneuf-du-Pape na jugu Rhone, obitelj Cesara Perrina nekoliko je generacija posjedovala i vodila poznatu vinariju Chateau Beaucastel.

Perrin kaže da je primijetio utjecaj klimatskih promjena, posebno višu razinu alkohola u vinima. Kaže da se vinari jednostavno moraju mijenjati s vremenom: "Na njima je da se prilagode klimatskim promjenama i rade drugačije", zaključio je.

Nisu samo klimatske promjene problem

U Kaliforniji, koja proizvodi 90% američkog vina, vinogradi i vinarije sve su više izloženi riziku od požara. "Imali smo petogodišnji period s vrlo malo kiše prema našim standardima", kaže Neil Collins, vlasnik vinarije Lone Madrone.

Govori i da sve više vinara kupuje zemlju na sjevernim dijelovima države, gdje su temperature niže. No, čak i u zemljama za čije proizvođače kažu da imaju koristi od viših temperatura, zagrijavanje donosi probleme.

poduzetnistvo.org