nagrada

Na nedavno održanoj svečanoj sjednici Županijske skupštine u povodu Dana Zagrebačke županije - 17. srpnja, Nagrada Zagrebačke županije za doprinos ugledu i promociji Zagrebačke županije u zemlji i svijetu uručena je Vinogradarstvu i vinarstvu obitelji Tomac.

Obronci Plešivice pričaju jednu od najljepših vinskih priča Zagrebačke županije - onu vinograda obitelji Tomac koja generacijama uzgaja vinovu lozu i proizvodi nagrađivana vina. Nove generacije su tradicionalni uzgoj unaprijedile pravilima biodinamičke proizvodnje, a rezultat su prirodna vina nastala od netretiranog grožđa. Godišnje se na gospodarstvu proizvede oko 60.000 boca vrhunskih vina, od čega dominiraju pjenušava vina, dok manji dio čine mirna vina i vina odležana u amforama po čemu su prepoznatljivi i posebni na tržištu.

Ponosni smo jer ljudi koji konzumiraju naš proizvod dobivaju najbolji ekološki, organski proizvod. Dugo smo na sceni pa imamo svoju publiku, ono što je novo je da se sve više okrećemo prema izvozu tako da se naša vina mogu naći po cijeloj Europi. Imamo distributera u Nizozemskoj, Švicarskoj, Njemačkoj, ali i u Singapuru, Americi i uglavnom naša publika prati takva neintervenistička, prirodna, biodinamička vina - rekao je Tomac.

Podsjetimo, vinski znalci i ljubitelji dobre kapljice proglasili su pjenušce vinarije Tomac najboljima u Hrvatskoj, a Plešivicu geografskim područjem idealnim za proizvodnju dobrih pjenušaca koji su i sada ponos Zagrebačke županije, što dokazuju brojne nagrade i priznanja koja plešivički vinari osvajaju na natjecanjima u zemlji i inozemstvu.

Večernji list