nagrade

Pošip Luviji 2021. ukupni je pobjednik velikoga ocjenjivanja hvarskih vina na 4. Jelsa Summer Wine Tasting održanog u okviru renomiranog projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde koji od 2014. preporuča kupcima trenutna vina na hrvatskome tržištu. Hvarska vina ocjenjuju se od 2019. godine u suradnji s Turističkom zajednicom Jelse i udrugom Hvarski vinari u sklopu tradicionalne manifestacije Fešta Vina Jelsa.

Za ovogodišnje ocjenjivanje bilo je prijavljena 33 uzorka - devet bogdanuša, trinaest ostalih bijelih vina otoka i jedanaest u kategoriji plavac mali. Većina vina osvojila je više od 85 bodova što se na ocjenjivačkom listiću Vinskih zvijezda vrednuje kao srebrna medalja (tri zvjezdice), a četiri vina ocijenjena s 90 i više bodova što se vrednuje kao zlatna medalja (četiri zvjezdice).

Ocjenjivanje je bilo podijeljeno na tri kategorije: bogdanuše, ostala bijela vina otoka i plavac mali. U komisiji su bili vinski stručnjaci i znalci Nikola Colnago (vinar i certificirani kušač), Davor Šestanović (certificirani kušač), Kristina Jukić (sommelierka), Mario Kolumbić (sommelier), Yvan Esteve (sommelier i vinski trgovac), Siniša Matković-Mikulčić (turistički vodič), Katherine Kit Pepper (vinska publicistkinja) i enolog Saša Zec (predsjednik komisije).

Većina vina osvojila je više od 85 bodova

Cilj ocjenjivanja je naglasiti važnost izvornih sorti i potaći vinare da više pozornosti posvete upravo tim sortama, prije svega - bogdanuši, objašnjava voditeljica projekta Marija Vukelić. Sva vina bila su pomno posložena za ocjenjivanje prema ostatku šećera, alkoholu i godini berbe i pripremljena za ocjenjivanje na idealnim temperaturama.
Budući da je ocjenjivanje bilo naslijepo, kapice svih vina su skinute, a boce zamotane, istaknula je.

Najbolje ocijenjena vina

U kategoriji Bogdanuše najbolje ocijenjena vina su Zlatan Bogdanuša 2021 (Zlatan otok, 91 bod), Bogdanjuša Carić 2021 (Carić vina , 88,10) i Bogdanuša Pavičić Selekcija 2021 (Pavičić vina, 87). U kategoriji Ostala bijela vina otoka prva tri mjesta osvojila su vina Pošip Luviji 2021 (Luviji, 92,66), Beleca 2021, (Tomić vina 91,50) i Cesarica Carić 2021 (Carić vina 89,33), a u kategoriji Plavac mali, Plavac mali Barrique 2018 (Tomić vina 2013, 91,50), Zlatan Plenković Exclusive 2016 (Zlatan Otok, 89,50) i Plavac Ivan Dolac 2013, (Vinarija Svirče, 89,50).

Najbolje ocijenjeno vino - ukupni pobjednik ocjenjivanja Pošip Luviji 2021 osvojilo je 92,66 bodova.

Ovogodišnje ocjenjivanje pokazalo je napredak u kvaliteti hvarskih vina, što je i bila želja organizatora: da svaki vinar, prema osvojenim bodovima na ocjenjivanju naslijepo, realno vidi kakvoću svojih vina i pokuša je podignuti, svake godine na još višu razinu, zaključuje Marija Vukelić.

agroklub.com