živjeli

Ugledni znanstvenik i nekadašnji član Svjetske zdravstvene organizacije Kari Poikolainen ovih je dana uzburkao znanstvene krugove svojom tvrdnjom da boca vina dnevno ne samo da nije štetna za zdravlje, već da je apstinencija gora od ispijanja alkohola.

Kari Poikolainen analizirao je istraživanja o utjecaju alkohola na organizam koja su napravljena u posljednjih deset godina i došao do zaključka da je ispijanje alkohola štetno jedino ako dnevno popijemo 13 jedinica pića.

U tom slučaju to bi značilo da je dozvoljena dnevna količina piva 2,3 litre, a što se tiče vina, jedna boca u prosjeku sadrži deset čaša. Poikolainen također navodi da je ispijanje u ovakvim količinama zdravije nego da se uopće ne pije.

"Povremeno uzimanje alkohola je bolje nego da ga ne pijete uopće, a pretjerano ispijanje je gore od apstinencije. Međutim, količine koje su se do sada preporučale kao normalne su puno veće", tvrdi Poikolainen.

Neki su se znanstvenici pobunili na njegove tvrde i ističu kako one nimalo ne pomažu u debata oko štetnosti ili neštetnosti alkohola, te napominju kako se za ovakve tvrdnje prvo moraju pribaviti dokazi.

vinarija.com