portal o vinu

U sklopu poljoprivredno-prehrambenog sajma Agra u Gornjoj Radgoni, čiji je jučerašnji drugi dan protekao izaganjem vinara i vinogradara, vinarija P&F Jeruzalem Ormož, proglašena je vinarijom godine. Direktor Vinske udruge Slovenije Dušan Brejc je prilikom predstavljanja ovogodišnjeg pobjednika rekao da je ovogodinji prosjek uroda vrlo dobar unatoč vremenskim nepogodama.

Članovi slovenske udruge vinara (VDS), ove godiine će, prema trenutnim procjenama ubrati oko 28.000 tona grožđa, što je prema Brejcovim riječima dobar napredak, pri čemu je istaknuo dodatne radove u vinogradima koji su povećali troškove.

Enolozi su ove godine,kazao je Brejc, predvidjeli aromatske izmjene pojedinih sorti, dok se za većinu kasnijih usjeva tek procjenjuje kvaliteta, budući da mnogo toga ovisi o vremenskim uvjetima. Brejc je dodao da je prošle godine povećan izvoz vina s dosadašnjih četiri do pet milijuna na čak osam millijuna litara vina!

Povećala se i izvozna cijena, i to na 2,56 eura za litru. Brejc je još upozorio da se ponuđači vina susreću s mnogim novim davanjima. Među zadnjima je godišnje povećanje zakupa poljoprivrednih zemljišta za gotovo 17 posto, što Udruzi VDS donese 180.000 eura dodatnih davanja.

Brejc je predstavio i globalne podatke koji govore da svjetska uporaba vina i dalje pada, 2013. je bila za 2,5 milijuna hektolitara niža nego u 2012. EU je upozorila da unutar njenih članica ne očekuje povećanje uporabe vina do 2016.

instore.hr