portal o vinu

Povardarie iz Negotina je najveća vinarija u Makedoniji, koja je od prošlogodišneg uroda proizvela 17,6 milijuna litara vina, što je 200 tisuća litara više nego drugo rangirani Rigo Impeks iz Gevgelije koji je proizveo 17,4 milijuna litara vina, pokazuju podaci koje makedonske vinarije podnose nadležnim državnim institucijama.

Proizvodnju višu od 10 milijuna litara vina prošle godine imale su samo još dvije vinarije, to su Tikveš sa 16,9 milijuna litara i Skovin koji je prošle godine proizveo 14,8 milijuna litara vina. U grupu vinarija koje proizvode do 10 milijuna litara vina nalazi se 11 vinarija kao što su Stobi, Imako, Dalvina i drugi. Ostalih 20 vinarija od 36 koje su prošle godine prijavile proizvedene količine vina, imaju znatno manju proizvodnju, ispod 500 tisuća litara vina, a od njih je 15 vinarija imalo mini proizvodnju, tj. proizveli su manje od 10 tisuća litara.

Makedonija godišnje u prosjeku proizvede oko 100 milijuna litara vina. Industrija teži 60 milijuna eura, a nju stvara 80-ak registriranih vinarija.

biznis-plus.com