portal o vinu

Proizvodnja vina datira još 4000 godina prije Krista. Tada su u vinu uživale kraljevske obitelji i svećenici. Danas je vino dio svakodnevne prehrane i postalo je dio uravnotežene i zdrave prehrane, dok god se konzumira umjereno.

Vino sadrži sol

Vino obično sadrži malu količinu soli. Mješavinom soli i vode se često špricaju listovi i grožđe. Tada biljka apsorbira sol i nju možemo pronaći u vinu.

Odrasle zdrave osobe ne bi smjene unositi više od 2300 miligrama soli dnevno. Vino sadrži jako malu količinu soli. Jedna čaša vina u prosjeku sadrži oko 5 miligrama soli.

Vino sadrži kalij

Jedna čaša vina sadrži i malu količinu kalija zbog čega se često preporuča osobama s poteškoćama u radu kardiovaskularnog sustava.

U jedno čaši vina možemo pronaći u prosjeku 150 miligrama kalija. Preporučena dnevna doza kalija je 4700 miligrama.

Vino sadrži fosfor

Fosfor je mineral koji čini oko 1% ukupne tjelesne težine. Fosfor igra važnu ulogu u razvoju i rastu kostiju i važan je za proizvodnju energije.

Jedna čaša vina sadrži u prosjeku 30 miligrama fosfora. Preporučena dnevna doza fosfora je 700 miligrama.

Smijete li vitamine uzimati uz crno vino?

Ako uzimate vitamine, najbolje je da ih uzimate s vodom. Alkohol iz crnog vina može otežati apsorpciju nutritivnih tvari.

Alkohol prije svega otežava razgradnju nutritivnih spojeva, zbog čega dolazi do otežane apsorpcije nutritivnih tvari. Alkohol će također otežati prijenos i pohranjivanje nutritivnih tvari, stoga će one, čak i ako se apsorbiraju, biti neadekvatno iskorištene.

Može li bijelo vino sniziti razinu glukoze?

Sve vrste alkohola, uključujući i bijelo vino, odmah nakon konzumacije snižavaju razinu glukoze i takvo djelovanje imaju iduća 24 sata.

Ovo može biti zabrinjavajuće za dijabetičare jer njihova razina glukoze može postati preniska. Kako biste spriječili dramatično padanje razine šećera, vino popijte netom poslije jela.

Koliko šećera i ugljikohidrata sadrži bijelo vino?

Postoje različite vrste bijelog vina pa točan udio ugljikohidrata i šećera ovisi o vrsti vina i načinu same proizvodnje.

U prosjeku, jedna čaša bijelog vina sadrži 3 grama ugljikohidrata. Gotovo polovica toga, odnosno 1.4 grama, dolazi iz šećera.

Može li vino zbilja pospješiti zdravlje srca?

Vino, naročito crno, se često preporuča kao dio uravnotežene i zdrave prehrane zato što vino sadrži antioksidant resveratrol. On pomaže u prevenciji krvnih ugrušaka, može smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola i spriječiti oštećenja krvnih žila.

No, stručnjaci diljem svijeta ističu kako je potrebno provesti daljnja istraživanja na ovu temu kako bi se otkrilo je li resveratrol taj koji djeluje pozitivno na zdravlje srca i koliko vina je potrebno unijeti da bi se osjetile prednosti.

dijabetes.hr