portal o vinu

Istraživanje koje je pratilo odnos između prehrane i rizika za lomove kostiju, otkrilo je kako umjerene količine vina povećavaju gustoću kostiju u kralježnici.

Rezultati dolaze iz istraživanja koje uključuje više od 1.000 parova ženskih blizanaca u Velikoj Britaniji u dobi od pedesetak godina. Znanstvenici s University of East Anglia i Kings Collegea u Londonu, promatrali su prehrambene navike kod postmenopauzalnih blizanki kako bi vidjeli kako su hrana i piće povezani s brojem slomljenih kostiju. Nakon ispitivanja o njihovim prehrambenim i navikama pijenja, istraživači su proveli skeniranja radi mjerenja debljine kostiju kod zgloba kuka, kičme te gornjeg dijela bedrene kosti.

Rezultati su pokazali kako konzumenti vina imaju gušće kosti u kičmi i kuku od ljudi koji ne piju vino, ili onih koji preferiraju druge vrste alkohola. Istraživači nisu pronašli značajne koristi za kosti iz prehrane koja je bogata voćem i povrćem, no otkrili su kako masnija prehrana ima štetan utjecaj na čvrstoću kostiju.
"Umjereni unos vina je povezan s većom mineralnom gustoćom kostiju, a konzumacija masnije prehrane je povezana s nižom gustoćom kostiju" zaključuju.

vinarija.com