portal o vinu

Kompanija Tikveš, najveća vinarija na Balkanu, obilježila je sinoć u Banjaluci 130 godina svog postojanja i tradicije.

Tikveš se bh. tržištu predstavio u potpuno novom ruhu, kao kompanija koja vrhunskim kvalitetom osvaja svjetska tržišta. Mnogobrojni gosti su uživali u ukusima vrhunskog vina i dobre hrane, a za muzički dio programa bile su zadužene popularne novosadske Frajle.

Vinarija "Tikveš" postoji od 1885. godine, a od 2003. godine je u vlasništvu grupe "M6 Investments" koja je do sada u kompaniju uložila bllizu 30 miliona evra.

Posebna pažnja posvećena unapređenju procesa proizvodnje i uvođenju novih tehonolgija, sa ciljem unapređenje kvaliteta proizvoda. Ova se strategija pokazala uspješnom, jer je Tikveš sada prepoznatljiv po vrhunskom kvalitetu u svim segmentima. Vinarija sada nudi najbolji odnos cjene i kvaliteta, čime se stiče i neguje lojalnost potrošača.

Svake godine vina Tikveša dobijaju 50-tak nagrada na svjetskim takmičenjima. Kruna uspjeha su visoke ocjene čuvenog svjetskog vinskog kritičara Roberta Parkera i njegovog magaznina Wine Advocate, što je ujedno i najbolja preporuka ljubiteljima vina širom svjeta.

Zvjezde vinarije postala su eksluzivna vina iz terroir linije Bela Voda i Barovo. Sakoja Parkerovih 90 do 95 poena, ulaze u red vrhunskih gutljaja za ljubitelje božanskog napitka, čime je otvoren put i do najizbirljivijih tržišta. Zaslugu za ovaj, očekivani uspjeh pripisuju jednom od pet vodećih svjetskih enologa, Filipu Kambiju, koji je za Tikveš kreirao terroir vina sa francuskim pečatom i temperamentom juga.

Oko 50% proizvodnje namenjeno je izvozu, a osim u regionu, kompanija je prisutna na tržištu SAD-a, Evrope, Kine, Australije, Kanade. U planu su i nove investicije za povečanje kapaciteta za mikrovinifikaciju tj. za preradu grožđa od kojeg se dobija vino vrhunskog kvaliteta. Tikveš je posvećen permanentnom rastu tržišta i povećanju izvoza.

Inovativna i savremena tehnologija, posvećeni zaposleni i idealni klimatski uslovi za uzgoj loze, zaslužni su za uspjehe "Tikveša". Uz pažnju i ljubav koji ne nedostaju, ova vina su postala pravi izbor za ljubitelje vina širom svjeta.