portal o vinu

Ovogodišnje najvažnije vinsko natjecanje na svijetu, Decanter World Wine Awards (DWWA), dobilo je novu zvijezdu bijelih vina, i to iz naše regije. Riječ je o slovenskom vinaru Jakončiču čija su dva bijela vina postigla veliki uspjeh. Bela Carolina 2012 postigla je ocjenu 95+ i osvojila zlatnu medalju, a Carolina Rebula 2013. je uz zlatnu medalju osvojila i platinum priznanje za najbolje slovensko vino u prestižnom razredu.

To je prvi put da je sorta Rebula postigla takav svjetski uspjeh jer samo 0,4 posto svih prijavljenih vina osvoji platinasto priznanje. To potvrđuje i najbolji hrvatski sommelier i jedan od sudaca na DWWA, Siniša Lasan koji trenutačno vodi vinski podrum restorana Proto u Dubrovniku i jedini je Hrvat s međunarodnom A.S.I. Sommelier diplomom.
Tom prilikom je izjavio:
"Aljošu Jakončiča upoznao sam nedavno u Dubrovniku i u relativno kratkom susretu prepoznao sam da se radi o velikom vinskom entuzijastu, strastvenom vinaru i iskrenom čovjeku, što se uostalom prepoznaje u njegovim vinima. S vinima Jakončič sam upoznat od ranije. Radi se o vrlo ozbiljnim, kompleksnim vinima koja izvrsno pokazuju odlike terroira Goriških brda. Moje mišljenje o visokoj kvaliteti vina Jakončič potvrdila su se i na nedavno održanom ocjenjivanju Decanter World Wine Awards, gdje su Aljošina vina osvojila dvije zlatne medalje. Da ne bi sve ostalo samo na riječima struke, moram istaknuti da su vina Jakončič jako dobro primljena u restoranima te gosti izvrsno reagiraju na njih. Sve u svemu, vrhunski proizvodi, dobro opremljena vinarija i mlada energija zasigurno su dobitna kombinacija te iskreno čestitam obitelji Jakončič na trudu i ljubavi koju ulažu u svoja vina".

Na postignuti uspjeh Jakončič vina osvrnuo se i sam Aljoša Jakončič:
"Brand Carolina je ponos obiteljskog imanja obitelji Jakončič i za nas veliki napredak koji smo željeli potvrditi i sudjelovanjem na Decanter ocjenjivanju. Postignute medalje su za nas izvanredno priznanje, posebice platinasta medalja za Carolina Rebulu. Rebula, autohtona sorta iz slovenske vinorodne pokrajine Goriška Brda je uvijek bila smatrana kao manje vrijedna sorta. Mnogo truda je bilo potrebno uložiti u promjenu takve percepcije, da se zapravo radi o odličnom vinu i izuzetnoj sorti. Mi smo u Rebulu snažno vjerovali i niz godina marljivo radili dok je nismo doveli do perfekcije. Tako smo uspjeli steći vrhunsku kakvoću vina, koju možemo danas s ponosom ponuditi najzahtjevnijim poznavateljima vina. Također nam je izuzetna čast da smo s našim vinima prisutni u najboljim hrvatskim restoranima i da su nas hrvatski ljubitelji dobrih vina tako lijepo primili".

Više o Carolina vinima

Grožđe za vina branda Carolina raste u najstarijim vinogradima obitelji Jakončič, gdje je rast smirena, rodnost manja, a mineralnost veća. Vina tih vinograda se sa vremenom oplemenjuju i postižu druge senzorične dimenzije.
"Ta vina obično dozrijevaju u podzemnom podrumu u drvenim posudama i na tržište dolaze sa zakašnjenjem. Inače su ta vina dozrijevala i kroz povijest i u Goriškim Brdima su se proizvodila od samih početaka vinogradarstva na ovom području, sve od 1787. godine, kada bilježimo prve pisane izvore klasifikacije zemlje iz Goriških Brda i samog terroira" je opisao Aljoša Jakončič.

Opis vina Bela Carolina

Bela Carolina: Boja Bele Caroline je zlatnožuta. Nos je naglašen, s osjetnim mirisom kokosa, karamele i tropskog voća. U ustima je vino suho, gusto, s baš pravom mjerom kiseline. Osjete se i diskretne arome sazrijevanja na kvascima. Veoma kompleksno i harmonično vino koje nudi dugi after taste.

Opis vina Carolina Rebula

Carolina Rebula je žute do zlatne boje. Na nosu je svježa, s prilično razvijenim mirisom žutog voća. U ustima je vino suho, veoma sočno, s naglašenim karakterom i aromom ananasa. Tijelo je puno i elegantno. Vino je zrelo, ali ima i svjetlu budućnost.

Više o Decanter natjecanju

Decanter ocjenjivanje vinskih uzoraka je najveće i najutjecajnije vinsko natjecanje na svijetu, koje se ove godine održavalo 14. put. Zbog izuzetno strogog postupka slijepog ocjenjivanja vinskih uzoraka, kojeg vrše međunarodni suci, Decanter World Wine Awards uživa svjetski ugled i povjerenje bez premca. Ove godine je 16.000 vinskih uzoraka ocjenjivalo 244 sudaca, među njima i 69 sa nazivom "Master of Wine".

wish.hr