logo

Portugieser du Monde, čiji je cilj povezati mnogobrojne renomirane proizvođače te sorte kao i internacionalne ocjenjivače uzoraka, održati će se 1 i 2. travnja 2016. godine u Pečuhu, Mađarska

Vinoliva Wine & Food Communication iz Pečuha, krovni organizator međunarodne smotre portugizaca i ove je godine podijelila događaj u dva dijela, te je tako prvi dan festivala posvećen strukovnom ocjenjivanju portugizaca u kulturnom centru Zsolnay, dok je drugi dan otvoren – Festival Portugieser Du Monde za sve posjetitelje od 15 do 20 sati.

Za sve sudionike organiziran je vinski posjet u Villány (gdje je prije 20 godina osnovana prva vinska cesta u Mađarskoj) kao i mnogobrojne nagrade, a sudionicima iz Hrvatske organizirana je i posjeta Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Mađarskoj (Pečuh).

Članovi međunarodnog žirija do sad su bili redom vinski stručnjaci iz jedanaest zemalja (Mađarske, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke, Austrije, Njemačke, Italije, Španjolske, Poljske i Čilea), a ove godine očekuju i renomirane stručnjake iz Južne Koreje, Kine, Portugala i Češke. Na ocjenjivanje se zaprimaju uzorci mladog portugisca – dakle iz najnovije berbe (u ovome slučaju 2015. godina), zatim portugisci berbe 2014. godine i stariji, te mješavine crnih sorata u kojima portugizac sudjeluje s najmanje 25%. Novost ove godine je četvrta kategorija u kojoj će se ocjenjivati bijela, rose i pjenušava vina od sorte portugizac.

Hrvatske boje branit će ove godine, Plešivička vinska cesta uz potporu Turističke zajednice Zagrebačke županije. Uzorke su predali: ‘PZ Plešivica’ – Branka Franjević, ‘OPG Lacković-Golubić’ – Lacković Josip, ‘Opg Ciban’ – Drago Ciban, ‘Mladina d.d.’ – Robert Brkić i Saša Zec, ‘OPG Gregorić’ – Željko Gregorić, ‘OPG Ivančić’ – Krešimir Ivančić,’ OPG Puščak’ – Branko Puščak, OPG Jurkovac Ivica, OPG Josip Braje, ‘Lagradi d.o.o.’ – Mislav Velikanović te OPG Gregorić Franjo. Iz Kutjeva uzorak je predala ‘Vinarija Mihalj’ – Branko Mihalj.

Za sve dodatne informacije:

posjetnica