zdravica

Više od polovine mladih uzrasta od 15 do 24 godine u prošloj godini probalo je alkohol. Među odraslim, njih 66 odsto pilo je ekstenzivno alkohol, odnosno pet ili šest standardnih pića u jednoj prilici ili barem jednom mjesečno - pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje.

Procjene su da u Crnoj Gori ima oko 30.000 zavisnika od alkohola, a samo u prethodnoj godini, prema istraživanju Instituta za javno zdravlje, pilo je više od polovine mladih uzrasta od 15 do 24 godine. Stoga je, smatraju nadležni, potrebno povećati cijenu alkoholnih pića i sprovoditi snažniju kontrolu prodaje i reklamiranja.

Generalna direktorica Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Alma Drešević na konferenciji organizovanoj povodom Svjetskog dana borbe protiv alkoholizma istakla je da ne postoji razlika prema polu onih koji su ikad u životu pili.
Muškarci najviše piju pivo, žene vino, a žestoka pića podjednako konzumiraju i muškarci i žene - kazala je Drešević.

Prema njenim riječima, multisektorskim djelovanjem se preduzimaju mjere kojima se zabranjuje prodaja alkohola maloljetnicima, reklamiranje alkoholnih proizvoda, a insistiraće se, kako je pojasnila, na daljem povećanju cijene alkoholnih pića.
Formiran je Nacionalni savjet za prevenciju i kontrolu hroničnih oboljenja, kojim predsjedava premijer, a članovi su ministri nadležnih resora. Njegov zadatak je da obezbijedi sve preduslove da naši građani žive zdravo i u zdravom okruženju - rekla je Drešević.

Predstavljajući rezultate nacionalnog istraživanja o kvalitetu i stilu života stanovništva Crne Gore za prošlu godinu, specijalista socijalne medicine u Institutu Ljiljana Golubović je navela da je među svim odraslim, od 15. do 64. godine, 64 odsto pilo alkohol, a njih 50 procenata u prethodnih godinu dana. - U uzrastu od 15. do 34. godine, po kriterijumima upotrebe alkohola ikad u životu, i u prethodnih mjesec dana, za nekoliko procenata je alkohol više konzumiralo žena - pojasnila je Golubović.

Potrošnja

Ona je kazala da ekstenzivno pijenje predstavlja potrošnju 60 ili više odsto grama čistog alkohola, što je pet ili šest standardnih pića u jednoj prilici, ili barem jednom mjesečno.
Istraživanje je pokazalo da je, među svim odraslim, njih 66 odsto pilo alkohol ekstenzivno, više od 68 odsto mladih, a 67 odsto najmlađih - kazala je Golubović.

Predstavnica CAZAS-a Sanja Šišević kazala je da crnogorski zakonodavni okvir ima kvalitetne komponente, ali se problem odnosi na primjenu i sprovođenje, a posebno kada su u pitanju maloljetnici.
Istraživanje iz maja, koje je CAZAS sproveo u saradnji sa Svjetskom zdrastvenom organizacijom, je pokazalo da je u 100 odsto uzorka alkohol prodat maloljetnim licima, bez obzira na udaljenost marketa od škola, bez obzira na doba dana - upozorila je Šišević.

analitika.me