logo

Tržište organskog vina će ubrzano rasti u narednih pet godina, jer potrošači koji su svjesni ekološke potrošnje više favorizuju vina bez pesticida, ali će njegov tržišni udio ostati relativno mali na globalnoj razini, pokazala je studija.

U izvješću konzultantske agencije za vino i alkoholna pića IWSR prognozira se kako će globalna prodaja organskog vina dostići milijardu boca do 2022. godine, sa 676 milijuna prošle godine i skoro tri puta više od 349 milijuna boca prodatih u 2012. godini.

Rast u petogodišnjem razdoblju od 2017. do 2022. će predvoditi Sjedinjene Američke Države s rastom od više od 14%, a slijede Južnoafrička Republika i Norveška sa 13.5%.

Udjel organskih vina – proizvedenih u kultiviranim vinogradima bez kemijskih pesticida ili gnjojiva – na globalnom tržištu vina bi ostao relativno nizak s 3,6%, u poređenju s 2,4% u 2017. godini, navodi IWSR.
Postoji veliki prostor za nastavak rasta za organsko vino, rekao je Jose Luis Hermoso, direktor istraživanja u IWSR-u.

Ovo je dobra vijest u vrijeme kada globalna potrošnja vina stagnira, pa čak i pada na ključnim tržištima kao što su Francuska i Španjolska, rekao je on.

Gotovo četiri boce od svakih pet organskih vina prodato je prošle godine u Europi, a tri vodeća lidera su Njemačka, Francuska i Velika Britanija, a koje čine 50% tržišta, priopćio je IWSR.

U Francuskoj je rast prodaje organskog vina naročito jak, a tržišni udjel do 2022. godine iznosit će 7,7%.

Chateau Latour, jedan od najprestižnijih Pauillacovih zamkova u regiji Bordeaux, vlasništvo francuskog milijardera Francoisa Pinaulta od 1993. godine, prošlog mjeseca je dobilo certifikat kao organsko vino.

Ali ostali proizvođači su napustili svoje organske projekte, često obeshrabrivani rastućom kritikom upotrebe alternativnih pesticida kao što su bakar i sumpor, dopuštenih prema pravilima organske proizvodnje ili nakon što su njihovi nezaštićeni vinogradi oštećeni gljivičnim napadima.

reuters