kušanje

Ove godine na Decanteru Hrvati su postigli respektabilne rezultate. Poznati sommelier Mario Meštrović tim nam je povodom o toj temi za početak istaknuo četiri izuzetno važne činjenice o Decanteru.

Decanter je izuzetno organizirano, najveće ocjenjivanje vina na svijetu što u današnje vrijeme nije lako postići i održavati te time mnogo govori o samom ocjenjivanju. Od svih internacionalnih ocjenjivanja na kojima sudjelujem, Decanter vinu poklanja najviše pažnje što i jest bit i svrha našeg djelovanja.

Ocjenjivači koji su pozvani na Decanter, pozvani su na osnovu više međunarodnih preporuka kao iskonskih poznavatelja vina što vinarima može jamčiti sigurnost prilikom slanja uzoraka na ocjenjivanje. Mjesto gdje se družite s ljudima koji imaju najviša postignuća struke.

Četvrta činjenica izuzetno važna je da se na Decanteru uzima u obzir pri ocjenjivanju cjenovni razred ocjenjivanog vina. To uključuje svakodnevnu realnost kupaca i konzumenata vina. Ako ste kupili vino za 7,99 funti, posebice u Londonu, ne očekujete vino o kojem će se pričati narednih desetljeća zbog njegove kvalitete, trajnosti okusa, kompleksnosti i slojevitosti.

Upravo ta činjenica bi trebala ohrabriti vinare koji vjeruju u svoj rad i trud, iznesu proizvodnjom vina ispravna, uravnotežena, užitna vina ugodne aromatike po prihvatljivoj cijeni..da ih pokažu svijetu, prezentiraju sebe i Hrvatsku kvalitetu. Istra je pokazala da dugogodišnja, konstantna kvaliteta u proizvodnji, pristup vinogradu i standardizacija higijene i vinifikacije mora uroditi plodom. Izuzetno sam zadovoljan na ostvarenom rezultatu za plavac mali jer sam mišljenja da se pristupom u vinogradu i zahtjevnom selekcijom grožđa za obradu te određenim enološkim tehnikama tanin plavca može učiniti mnogo ugodnijim a vino "velikim" i dugovječnim.

Škrlet je pokazao da radom i trudom na kvaliteti i promicanju branda uspjeh ne izostaje. Vina nježnijeg tijela, pitka, nenametljiva i svježa su upravo ono što konzumentima najčešće treba kao rehidracija organizma.

Generalno sam zadovoljan ovom godinom Hrvatskom na Decanteru, žao mi je što određeni vinari koji imaju što pokazati nisu investirali u ocjenjivanje, moguće zbog cijene kotizacije, no to je investicija koja je promocija i njih samih i Hrvatske. Redovno na degustacijama koje radim van Hrvatske ljudi ostaju frapirani visokom kvalitetom hrvatskih vina koja je još uglavnom nepoznata na svjetskim vinskim kartama.

Zaključak, raditi više vina visoke kvalitete.

Na svjetskom nivou imam s ocjenjivanja vrlo ugodne impresije porastom kvalitete određenih zemalja poput Bugarske, za sada korektnih pjenušaca Luxemburga, nekih uradaka Rumunjske, naravno Kina.. u dvije riječi.. svake godine sjajan pregled i iskustvo onoga što vinski svijet iznese. Uvjeren sam da će svjetske vinske karte početi tražiti upravo egzotične destinacije vina među koje i mi spadamo da razbiju monotoniju i učine karte zanimljivijima.

gastro.hr