prijetnja

Europski i američki vinari zajednički traže ukidanje carina na svoje proizvode. Najave predsjednika Donalda Trumpa o uvođenju carina od 100 posto na europska vina, trgovci vinima prošlog tjedna nazvali su novom prohibicijom. Američki predsjednik najavio je ovu mjeru kao odgovor na višegodišnje davanje poticaja Europske unije proizvođaču aviona Airbusu, a koje je Svjetska trgovinska organizacija ocijenila nepravednim.

Europski vinari, koji godišnje izvezu pet milijardi dolara vrijedna vina na američko tržište, već osjećaju posljedice 25-postotnog poreza koji je uveden u listopadu. I iako su uvoznici već amortizirali ovo povećanje podizanjem cijena, uvođenje većih carina, kako procjenjuju, neće se dobro odraziti na prodaju.

Jednako tako, španjolski vinogradari ističu kako će uvođenje carina prepoloviti njihove prihode na američkom tržištu. Ozbiljne posljedice mogla bi osjetiti četvrtina španjolskih vinara, kažu u udruženju tamošnjih proizvođača vina. Kako bi preživjeli taj pritisak, većina vinara već je podigla cijene svih svojih vina između 15 i 25 posto.

Iako se čini da bi odluka američkog predsjednika mogla pogodovati američkim vinarima, oni procjenjuju kako se to ipak neće dogoditi. Amerikanci smatraju kako će se uvozna europska vina zamijeniti novim uvoznima, ovaj put onima iz Južne Amerike, Australije i Južne Afrike.

Slične posljedice u ovom carinskom ratu imaju i neki američki proizvođači i europski uvoznici. Kao odgovor na američke carine na vino, sireve, proizvode od kašmira i viski, Europska unija uvela je 25-postotne carine upravo na američke proizvode - sok od naranče, burbon, maslac od kikirikija i motocikle Harley Davidson.