panorama

U Temerinu (Srbija) se 25. siječnja održava 23. po redu međunarodni festival vina. Na manifestaciji će svoje proizvode izlagati više od 200 vinarija, iz Srbije, ali i iz regije.

Događaj je kreiran od strane udruge "Društvo prijatelja bašte" iz Temerina, još prije 23 godine. Cilj vinskog festivala je među lokalnim proizvođačima utvrditi tko proizvodi kvalitetnije vino. Prema riječima predsjednika navedene organizacije, Lasla Kase, namjera je također mlade iz ove općine više zainteresirati za vino, odnosno, za navike u njegovoj potrošnji i proizvodnji.

Ovogodišnja manifestacija okuplja više od 200 izlagača iz Srbije, Mađarske, Hrvatske, Rumunjske i drugih zemalja regije. Posjetitelji će moći kušati više od 800 različitih vina.

Član stručnog povjerenstva, ali i somelijer, Tibor Majoroš, kazao je kako će svoju procjenu okusa i arome pića dati 100 kredibilnih sudaca, na čelu s Igorom Lukovićem, koji ocjenjuje vina na čuvenom svjetskom natjecanju, "Decanter", u Londonu.

Posjetitelji će moći kušati proizvode sljedeće subote, 25. 01., u sportskoj svorani, u Temerinu. Taj dan bit će organizirana i dodjela priznanja najboljim proizvođačima.

Ulaz je besplatan, a cijene na festivalu bit će, kako Majoroš kaže, popularne. Posjetitelji će za pola decilitra ovog pića izdvojiti 0,10 EUR, za pogačicu 0.20, a porcija paprikaša bit će 3 EUR. Nakon 17 sati, po pristupačnim cijenama, moći će se kupiti buteljirana vina u od 4 do 4 eura dinara. Inače, u redovnoj prodaji koštaju i više od 10 EUR.