ocjenjivanje

Zagrebački Vinski sud u Cheese baru službeno je prosudio 13. srpnja.

Prvoga dana su provjerili kako u praksi funkcioniraju sudbene regule. Postavke su jasno definirane; dva stalna člana suda (utemeljitelji Dado Tašner i Krešimir Kozić) uz dva druga autoriteta na slijepo kušaju četiri vina hrvatske autohtone sorte. Ukupno vrijeme kušanja traje 16 minuta i 40 sekundi. Vina se ne ocjenjuju bodovno, nego se rangiraju.

Prvoga dana uhodavanja sudbenog vijeća kušale su se četiri graševine u prvom zasjedanju, potom četiri istarske malvazije u drugom.

Istarske malvazije berba 2019.:

 1. Coronica Winery
 2. Matošević
 3. Kozlović
 4. Benvenuti Vina

Graševine, berba 2018.:

 1. Vinarija Mihalj
 2. Vinarija Kopjar (isti broj bodova)
 3. Iločki podrumi (isti broj bodova)
 4. Vinarija Krauthaker

Stalni suci su bili Krešimir Kozić i Dado Tašner, gostujući Ivan Jug i Vjekoslav Stojšić.

Drugo zasjedanje Vinskog održano je u utorak 21. srpnja. Zanimljiva je bila odluka sudaca da u prvoj seriji Zasjedanja tema ponovno bude istarska malvazija iste berbe (2019.) iz drugih vinarija. Sudom je predsjedao gostujući sudac David Hrkač, direktor hrane i pića zagrebačkog Sheratona (vrhunski mladi stručnjak s kojim planiram zajedničke gastro medijske pustolovine). Drugi gostujući sudac bio je Boris Orašanin. To je ugostitelj kojem služi na čast da redovito putuje svijetom kako bi upoznao nove relevantne eno-gastro trendove.

Poredak malvazija:

 1. Vina Ritoša
 2. Kabola
 3. Vina Fakin - fakin good wines
 4. Vina Bertoša

U drugom dijelu tema je bila "Bijela Korčula", berbe 2019.: grk i pošip s jedinstvenog vinskog otoka. Odabir je na koncu bio sužen na dvije etikete:

 1. Bire grk
 2. Nerica Winery Posip

Kratki osvrt sudaca:

Drugi dio malvazija ostavio nas je pomalo ravnodušnim. Kabola je pokazao standard. Ritoša ugodno iznenadio kao takozvani "underdog". Fakin jednostavno nije za tipičnog ljubitelja malvazije. Korčulanski noviteti iz berbe 2019. bili su izvrsne kakvoće. Za prsa je pobjedu odnio pošip Nerica, iako treba napomenuti kako je jednom sucu grk Bire bio bolji. Svi skupa veselimo se novim bijelim vinima s Korčule.

034portal.hr