portal o vinu

Ca dei Frati, I Frati Lugana 2009. i Ronchedone 2007., Italija. I Frati Lugana, glavno vino obiteljske vinarije Ca dei Frati, kao i njihov crnjak Ronchedone, pravo su osvježenje za publiku koja želi upoznati malo drukčija talijanska vina.

Vinarija Ca dei Frati utemeljena je 1939. godine blizu Lago di Garda. Pietro dal Cero tek je trideset godina kasnije cjelokupnu proizvodnju buteljirao pod etiketom Ca dei Frati.

Tvrtka je i danas u obiteljskom vlasništvu, a u lijepo prelomljenom katalogu piše kako svi članovi obitelji sudjeluju u biznisu i kako se smatraju "artisanima".

Zloglasno grožđe

Riječ artisan, koju je bolje ne prevoditi jer će na hrvatskom nužno zvučati nepotrebno patetično, koristi se, naravno, kako bi se istaknulo razlikovanje od industrijske, masovne proizvodnje.

Glavno vino u nevelikom portfoliju Ca dei Frati jest i Frati Lugana.

Lugana označava i apelaciju na kojoj se to vino proizvodi, ali i sortu grožđa, punim imenom Trebbiano de Lugana. Trebbiano je, sam po sebi, gotovo ozloglašena vrsta grožđa u svijetu velikih vina jer riječ trebbiano najčešće označava lozu koja se na francuskom zove ugni blanc, i koja uglavnom služi za destilacije, a ne za vina (sav se konjak proizvodi od ugni blanca).

Trebbiano de Lugana nije, međutim, ugni blanc, nego grožđe koje je u rodu s vrlo poznatom talijanskom sortom verdicchio, koja je u zadnjih desetak godina postala iznimno popularna.

Lugana iz 2009. prekrasno je, istodobno bogato i višeslojno, ali i osvježavajuće te naglašeno mineralno vino s visokom prirodnom kiselinom, zaokruženom malolaktičkom fermentacijom.

Elegantni crnjak

Ono je istodobno cvjetno i voćno, ali se, što je najvažnije, može pohvaliti sasvim posebnim identitetom.

Radi se o jednom od najatraktivnijih bijelih vina koja su se pojavila na hrvatskom tržištu u posljednjih godinu ili dvije.

Ronchedone je, pak, crno vino proizvedeno od marzemina, sangiovesea i desetak posto cabernet sauvignona. Radi se o hladnom, elegantnom crnjaku, s puno crvenog voća, s vrlo fino granuliranim taninima, s relativno diskretnim barriqueom i s puno vremena za dozrijevanje.

Osobna iskaznica:

  • Vina: I Frati Lugana 2009.
  • Ronchedone 2007.
  • Proizvođač: Ca dei Frati, Italija
  • Alkohol: Lugana - 13 posto, Ronchedone - 14,5 posto
  • Gastronomska preporuka: Lugana je prirodno riblje vino. Pokriva široko područje od kamenica, preko bijele ribe na gradelama, sushija i sashimija sve do dimljene pastrve i lososa. Ronchedone je jedno od onih crnih vina koja perfektno idu uz steakove ili uz govedinu i janjetinu s roštilja.
  • Ocjena: Frati Lugana - 8,5/10
  • Ronchedone - 8/10