portal o vinu

Porto je vino "utvrđeno" s brandy-em, čime se zaustavlja fermentacija a podiže razina alkohola u vinu. Može biti crni ali i bijeli Porto, i oba se spravljaju od različitih sorti grožđa koje rastu u dolini rijeke Douro, na sjeveru Portugala. Vino fermentira na farmama i u vinarijama koje se tradicionalno zovu "quintas" jer su morale davati petinu za porez.

Uglavnom, Porto je složen od različitih vrsta grožđa, često i različitih godišta i s različitih područja, ali uglavnom dozrijeva u podrumima Vila Nova da Gaia, u gradu na rijeci Douro River, preko puta grada Porto.

Ukus vina je u širokom rasponu od voćnog i slatkog do složenog i suhog.

Unutar Porta se sljubljuje pet različitih sorti grožđa: Touriga Nacional, Tinto Cão, Tinta Barroca, Tinta Roriz, i Touriga Francesa. vrlo se rijetko koriste druge sorte.

Porto se uglavnom pije prije ili nakon predjela. Bogati plavi sir, puput Stiltona, je tradicionalno najpoznatiji pratitelj ali ne i jedini. Ukus porta se lijepo kombinira sa sušenim voćem, orašarima, prije svega lješnjacima, čokoladom ali i s drugom hranom. Porto uspješno dodaje dodatne okuse brojnim jelima, kako slatkim tako i gorkim.

Porto je ukusan i sam po sebi i u njemu se može uživati u brojnim prigodama. Često se koristi i u spravljanju koktela, spravljajući osjvežavajuće napitke za vruće ljetne dane - najpoznatiji je "port splash" gdje se porto miješa s tonikom, ledom i limunom.