Tony Edwards, pisac i novinar, prenio je istraživanje koje je otkrilo kako alkohol može spriječiti neke bolesti. Preporučuje crno vino, ali naglašava kako ga treba piti umjereno.

Srce

Studija provedena na Harvardu u kojoj je sudjelovalo 12.000 muškaraca s visokim krvnim tlakom tijekom 13 godina pokazala je da otprilike srednja čaša vina dnevno smanjuje rizik od srčanih oboljenja za oko 40 posto.

Prehlada

Istraživanje koje su proveli Harvard i španjolski fakulteti 2002. godine pokazalo je da osobe koje piju vino imaju čak 60 posto manje šanse da se prehlade. Postotak se penje na nevjerojatnih 88 posto za ljubitelje bijelog vina. Oni koji piju malo više od jedne velike čaše vina dnevno 10 puta manje obolijevaju od prehlade od onih koji uopće ne konzumiraju vino.

Rak dojke

Srednja čaša vina dnevno smanjuje rizik od raka dojke za 42 posto. Najmanje ugrožena skupina su žene koje vino konzumiraju na dnevnoj bazi. Učinak nije toliko dobar kod onih žena koje ga piju povremeno. Stoga su znanstvenici zaključili -malo, ali redovno konzumiranje vina smanjuje rizik od raka dojke.

Dijabetes

Istraživači iz Kanade otkrili su da osobe koje konzumiraju alkohol imaju 13 posto manje šanse da dobiju dijabetes od onih koji ne piju alkohol. Preporučena količina je pola male čaše vina dnevno i smanjit ćete rizik od dijabetesa za oko 30 posto. Za žene je učinkoviti nego za muškarce, pokazala je studija. Naime, žene koje umjereno piju imaju gotovo dvostruko manje šanse da obole od dijabetesa nego muškarci.

Artritis

Dvije odvojeno provedene skandinavske studije, u kojima je sudjelovalo 3.000 žena, pokazale su kako one koje izbegavaju alkohol imaju 40 posto veće šanse dobiti reumatoidni artritis. Žene koje konzumiraju vino imaju 45 posto šansi da izbjegnu to oboljenje. Za najefikasnije rezultate preporučuje se piti malo manje od male čaše vina dnevno. Iznimno je važno paziti da ne prekoračite dozu jer ćete tako povećati šanse za obolijevanje od artritisa. Vino ublažava tegobe osobama koje su već oboljele.

Osteoporoza

Žene sklone osteoporozi, a to su one koje su u post-menopauzi, dobila je zadatak da ne konzumira alkohol dva tjedna. Prethodno su ga pile umjereno. Nakon dva tjedna, rendgenske snimke pokazale su znatna oštećenja na kostima. Kada su opet počele piti alkohol, koštano tkivo se oporavilo za samo 24 sata. Nešto malo više od velike čaše vina smanjuje rizik od oboljenja za pet posto.

Rak želuca

Ispitujući navike 30.000 ljudi, danski istraživači su zaključili da vino, i crno i bijelo, ima zaštitnu ulogu. Boca vina smanjenjuje rizik od raka želuca za 24 posto.

Rak prostate

Istraživanje koje je provedeno 2005. godine pokazalo je kako svaka dodatna čaša crnog vina tjedno za šest posto smanjuje rizik od raka prostate. Samo četiri čaše crnog vina tjedno duplo će smanjit rizik od oboljenja.

Degeneracija mrežice

Umjereno konzumiranje alkohola povezano je sa smanjenim šansama da se razvije degeneracija makule u starijoj dobi.

Seks

U istraživanju koje je provedeno 2009. godine sudjelovalo je 800 žena starosti između 18 i 50 godina. Trebale su ispuniti upitnik o ženskoj seksualnoj funkciji. Žene koje nisu pile alkohol bile su seksualno zadovoljne u 68 posto slučajeva. Rezultati su bili bolji kod onih koje su dnevno konzumirale čašu vina jer ih je čak 72 posto reklo da uživa u seksu. One koje su 'cugale' dvije čaše dnevno još su zadovoljnije, odnosno postotak se penje na 76 posto.

dailymail.co.uk | magazin.hr