osmijeh uz čašu

Novo istraživanje izmamit će osmijeh na licima mnogih i dati novi izgovor za čašicu više.

Znanstvenici su otkrili da je crveno vino dobro za zdravlje zubi i sprečava karijes, a zaključci su objavljeni u časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry. S obzirom na to da i sjemenke grožđa imaju isti učinak na sprečavanje nastanka karijesa, stručnjaci ističu da bi ova otkrića mogla dovesti do razvoja prirodnih proizvoda za sprečavanje bolesti zuba.

Karijes, bolesti desni i gubitak zuba problemi su s kojima se "bori" 60 do 90 posto globalne populacije. Problemi počinju kada se bakterije u ustima "udruže" i stvore koloniju bakterija koju je teško ubiti. One su odgovorne i za nastanak plaka te proizvode kiselinu koja oštećuje zube.

Pranje zubi s pastom koja sadrži fluorid jedna je od metoda koja pomaže u borbi protiv bakterijskog plaka, ali učinak je ograničen. Stoga su se znanstvenici vodili rezultatima ranijih istraživanja koja su pokazala da ekstrakt sjemenki grožđa i vina mogu usporiti rast bakterija te su odlučili ispitati imaju li jednak utjecaj na sprječavanje karijesa.

Otkriveno je da su crveno vino i vino s ekstraktom sjemenki grožđa najučinkovitiji u borbi protiv bakterija u ustima.

Večernji list