živjeli

Iako se od alkoholnih pića uz zdravlje bubrega najčešće spominje pivo, novo istraživanje pokazalo je kako umjeren unos vina može pridonijeti smanjenju stope bolesti bubrega

Američka studija provedena na 5821 ispitaniku istraživala je kako konzumacija alkohola utječe na kroničnu bolest bubrega. Rezultati su temeljeni na podacima dobivenim putem upitnika o prehrambenim navikama od 2003. do 2006. godine.

Istraživanje je pokazalo kako osobe koje dnevno konzumiraju manje od jedne čaše vina imaju 37 posto manji rizik obolijevanja od kroničnih bolesti bubrega u odnosu na osobe koje ne unose vino. Kada su se uspoređivali rezultati ispitanika koji su već oboljeli od bolesti bubrega, uočeno je kako su ispitanici koji su unosili manje od čaše vina dnevno imali 29 posto manji rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti u odnosu na osobe koje nisu konzumirale vino.

Autori studije zaključili su kako umjeren unos alkohola može pridonijeti smanjenju stope bolesti bubrega, ali i naglasili da je važno prvo se savjetovati s liječnikom.

The National Kidney Foundation