portal o vinu

Dobar gemišt uvijek je bolji od lošeg pjenušca, često govore poklonici toga jednostavnog i osvježavajućega koktela od laganoga bijelog vina nježnih aroma i izraženijih finih kiselina te mineralne vode.

A tko zna napraviti dobar pjenušac, zna i kakvo treba biti vino za gemišt, pokazalo je ocjenjivanje Naj špricar koje je u Jeruzalemu u Sloveniji organizirala Javna razvojna agencija tamošnje općine Ormož. Najbolji je špricar, tako slovenci zovu mješanac od jednakih udjela vina i mineralne vode, bio od vina iz Radgonskih gorica, najvećega slovenskog proizvođača pjenušaca.

Obje komisije, stručna, sastavljena od enologa, te potrošačka, u kojoj su bili ugostitelji, novinari, vinari i drugi ljubitelji špricara, najboljim gemištom, odnosno špricarom, proglasili su onaj od vina Janževec. Radgonske gorice su poslale dva uzorka tog vina iz 2014. godine. Uzorak broj jedan bio je najbolji objema komisijama. Struka je uzorku broj dva dodijelila treće mjesto, a drugi je bio od vina Haložan 2014. Ptujske kleti, dok su potrošači na drugo mjesto postavili Janževec II., a na treće mješavinu bijelih sorti berbe 2013. Vinogradništva Leskovar iz Lešnice kraj Ormoža. To je vino lani bilo najbolje potrošačima, a struka je 2013. godine izabrala Haložan. Među tri najbolja je i 2013. u obje kategorije bio i Janževec pa je očigledno da su neki proizvođači jako dobro pogodili ukus publike koja voli gemište.

Ocjenjivalo se, naravno, naslijepo, a vino i voda, bila je to Radenska, istakali su se iz čašica, "štamprleka" kako bi svaki ocjenjivač dobio jednak omjer vina i vode.

Na ocjenjivanju je bilo 29 uzoraka. Da posao neće biti lak, znali su i organizatori pa su ocjenjivače, kao nekad vinogradari težake, dočekali krepkom juhicom, ajngemahtecom, kako bi imali podlogu za višesatno kušanje.
"Ova akcija je pokušaj uzimanja dijela tržišta pivarima" - rekao je Zlatko Zadravec, direktor Javne razvojne agencije občine Ormož koja organizira natjecanje.
"Trebamo učiti od Austrijanaca. Oni su mješance vina i vode regulirali i zakonom o vinu. Pokušat ćemo i njihova vina te ocjenjivače nagodinu uvrstiti u ocjenjivanje. Počeli smo samo sa Slovencima, sad su sudjelovali i Hrvati… Širimo se" - rekao je Zadravec, a Saško Štampar, predsjednik Društva vinogradnikov Ljutomersko-Ormoških goric, dodao da treba u izbor najšpricara uključiti i Mađare kako bi sudjelovali svi proizvođači pušipela, šipona i furminta. To su sve nazivi moslavca, sorte o kojoj se više brinu u Austriji, Mađarskoj, Sloveniji i Međimurju nego Moslavini čije ime nosi.

A o odnosu prema vinu u Ormožu i okolici svjedoči i to da je među ocjenjivačima u potrošačkoj komisiji bila i Blanka Erhatič, direktorica Gimnazije Ormož. Jedan od njihovih projekata zove se "Vino - opasnost i prilika", a obuhvaća 15 dvosatnih radionica u kojima se proučavaju kiseline i kvasci u vinu, uči o vinskom turizmu i pjesmama, oblikuju etikete, pripremaju govori za vinske svečanosti, crtaju stripovi i rade ukrasi od plutenih čepova, tj. uče korisne stvari o vinu.

Željko Suhadolnik | blog.vino.hr