portal o vinu

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je da je Slovenija Europskoj komisiji predala više dokumenata koji dokazuju da je vino teran izvorno slovensko vino s europskom zaštitom te da Ljubljana lobira u Europi kako bi tako i ostalo.

Bruxellesu je predan jugoslavenski zakon o vinu iz 1970. godine iz kojega se vidi da je teran u Sloveniji bio zaštićen, te stručna studija iz 2014. godine koja argumentira slovenska stajališta o teranu, a bila je pripremana u suradnji s Hrvatskom, kazao je Židan u utorak za Slovensku tiskovnu agenciju STA. Dodao je kako Slovenija očekuje od Europske komisije zaštitu u pogledu stajališta da je teran slovensko vino sa zaštićenim zemljopisnim podrijetlom te da to vrijedi na cijelom području Europske unije.

Slovenija svaki tjedan Europskoj komisiji s tim ciljem pošalje poneki dokument koji ukazuje koliko je teran za Sloveniju značajan, kazao je Židan, te dodao da je prilikom nedavnog posjeta Parizu osigurao i potporu Francuske koja je obećala da će pružiti tehničku i političku potporu oko zaštite europskih pravila.

Slovenija je u okviru Europske unije zaštitila teran kao svoje vino s zemljopisnim podrijetlom te tumači da se vino istoga naziva koje se proizvodi u hrvatskoj Istri, ali i u Italiji ne smije prodavati na zajedničkom tržištu Europske unije. Za razliku od hrvatskog terana koji se proizvodi od grožđa sorte teran, Slovenija je registrirala i zaštitila teran koji se u Sloveniji radi od grožđa sorte merlot. Pokušaji da se zaštite interesi hrvatskih vinara iz Istre i da se postigne dogovor sa Slovenijom za sada nisu dali rezultata.

Slovenski ministar poljoprivrede Židan do sada je u vezi s tim više puta izjavio da Slovenija inzistira na zaštiti terana kao svog vina i da politički kompromis s Hrvatskom u tom smislu nije moguć te da Hrvatska nije uložila pravovremeni prigovor Europskoj komisiji na zaštitu slovenskog terana koja je važeća.

Hrvatski ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina do sada je više puta u kontaktu sa slovenskom stranom službeno pokušao naći rješenje za ovaj problem, a napore u tom smislu poduzimao je na europskoj razini i zastupnik u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić.

vinarija.com