portal o vinu

Vinarija "Rnjak" iz Gudurice, vlasnika Ljiljane i Miroslava Rnjaka, registrovana 30. januara 2015. godine, sa nedavno završenog XI Vinofest-a u Vršcu vratila se sa jednom zlatnom i tri srebrne medalje. Na senzornom ocenjivanju kvaliteta vina njihov Chardonnay je osvojio zlato i 83,67 poena; Sauvignon Blanc - 74,67, Cabernet Sauvignon - 73,00 i Rose - 72,33. Nije potrebno naglasiti da su sva vina bila iz 2015 godine, od grožđa iz vlastitih vinograda, što je bio dodatni razlog za zadovoljstvo bračnog para Rnjak.

Vinogradi vinarije "Rnjak", ukupne površine 6,5 hektara sa 25.000 čokota, situirani su između Malog Središta i Gudurice, na nadmorskoj visini od oko 150 m. Tu se uzgajaju, od belih sorti: Sauvignon Blanc, Chardonnay, i od crnih: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot i stone sorte Muskat Hamburga. Od ovog grožđa proizvode se isključivo sortna vina osim Rose-a (kupaža Muskat Hamburg, Pinot Noir i Rizling u odnosu 6-3-1).

Vinarija se nalazi u staroj švapskoj kući sa podrumom ispod cele kuće, kapaciteta 30.000 litara. Trenutno popunjenost je 20.000 litara, a vlasnici kažu da će tako i ostati jer će se truditi da proizvode vina vrhunskog ukusa. Proizvodnju baziraju na kvalitetu, a i taj kvantitet je optimalan za njih dvoje uz neku malu pomoć sa strane, kao što je to bila pomoć, ali i znanje prijatelja Mirka Gagića iz Petrovaradina, presudni za plasman vina na Vinofest-u, prvom nastupu ove vinarije.
"Podrum polako renoviramo i pravimo vinariju sa novom tehnologijom u starom zdranju, i za 4,5 do 5 godina očekujemo da ispunimo ono što smo supruga i ja isplanirali" - kaže gospodin Rnjak.

A plan je nesvakidašnji i originalan, baziran na povezivanju vinskog turizma i aktivnog odmora, kako bi Gudurički vrh (641 m), najviša kota Guduričkih planina i Vojvodine, atraktivni atribut ovog kraja postao dostupniji i sadržajima ispunjeniji turistički proizvod. Bračni par Rnjak planira aktivnosti posebno za bicikliste i planinare, kako bi ih zadržali dan-dva na ovoj prelepoj destinaciji. Vinarija bi jednog dana trebala da postane sabirno mesto za sve putnike, ljubitelje vina, rekreativce i one koji se aktivno bave sportom, a vinarija će im biti na raspolaganju 24/7. Za sada, sa boravištem i radnim mestima (pravnika i turističkog radnika) u Beogradu nemoguće je postignuti planirani koncept, ali u dogledno vreme, ova zamisao će biti ostvarena. Bračni par Rnjak ništa ne želi da radi stihijski.

Sve ovo, pomalo drugačije, inovativno, u Guduricu, u koju su se zaljubili na prvi pogled, donosi bračni par, rodom iz Dalmacije (Benkovca), a poznato je da su Dalmatincima u genima zapisani vino, more i masline. I to objašnjava to da se gospodin Rnjak nikada u rodnom kraju nije bavio vinogradarstvom niti vinarstvom (iako je njegov ded bio i jedno i drugo, kao i svi drugi u Dalmaciji), ali je taj nerv proradio u Vojvodini, Gudurici blizu Vršca, u kojem je krajem XIX veka bilo više od 10.000 ha vinograda i koji je slovilo za najveće vinogorje u Ugarskoj, po tvrdnjama nekih istoričara, i u Evropi. Oseća se Dalmacija i u Chardonnay, i u Sauvignon Blanc-u, ali naš sagovornik kaže da je verovatnije to ljubav koju vino traži, i rad. I dodaje da nije floskula da vinu treba puno ljubavi, pažnje i mnogo, mnogo rada, jer je to sušta istina.

Vinarija "Rnjak" je zajedničko delo bračnog para Ranjak, ali su vinske etikete, na kojima se ogleda umetnički duh gospođe Ljiljane Rnjak i marketing, ono za šta se samo ona pita.

topsrbija,com