portal o vinu

Pecorino je danas na policama britanskih trgovina i na stolovima uglednih restorana u Sjedinjenim Državama.

Prepoznatljivo po svojoj zlaćanoj boji i finom maslinastom okusu, bijelo talijansko vino pecorino gotovo se prestalo prozvoditi, ali je 'ustalo od mrtvih' zahvaljujući trudu i ljubavi vinara u pokrajini Marche i sada draži nepce ljubitelja i u Sjedinjenim Državama.

Za oživljavanje ovog vina koje jako dobro ide uz pržene ribice što se nude na talijanskim plažama, zaslužan je pokojni Guido Cocci Grifoni za kojeg članovi obitelji kažu da je bio "luckast" a kolege za nj kažu da je bio "junak".

Dobar pecorino se prepoznaje po mirisu tropskog voća, ali ujedno daje po medu i aromatičnim travama, s malo kiselosti.

Pecorino - ne treba ga miješati s istoimenim ovčjim sirom koji se jede nariban na tjesteninu - tipično je vino za pokrajine Marche i Abruzzo, na istoku Italije.

Po legendi, ime je dobio po ovcama ("pecora") koje su pasle na brežuljcima blizu divlje loze u čijim su bobicama uživale.

Pecorino bi početkom 1980-ih kada su talijanska sela počela pustjeti zamalo bio nestao da nije bilo Guida Goccija Grifonija koji je jedini vjerovao u njegov potencijal.

Prvi pecorino je proizveo 1990. i prodavao ga kao skromno stolno vino. Njegova se kvaliteta pomalo prepoznavala pa je 2001. pecorino iz Offide dobio oznaku kontroliranog podrijetla a deset godina poslije i onu kontroliranog i zajamčenog podrijetla, poput chiantija classica i barola.

HINA