portal o vinu

Kako bi omogućila veću konkurentnost malih proizvođača piva, vina i alkoholnih pića, slovenska vlada početkom avgusta značajno im je smanjila akcize i omogućila jednostavniji postupak prilikom izvoza. Privatne mikropivovare u Sloveniji mjesečno proizvedu svega 50 hektolitara piva, što je neznatno u odnosu na domaću industriju piva koju je lani preuzeo Heineken, i samo kapljica u moru domaće potražnje.

No, proizvodnja piva najrazličitijih okusa u domaćoj radinosti više nije stvar samo hobija nego poslovni trend, a više je slovenskih malih pivovara zbog visokih nameta svoju djelatnost prijavilo u susjednoj Austriji. To je spoznala i slovenska vlada, pa je malim pivovarama s početkom avgusta uobičajene akcize smanjila za 50 posto, kako bi ih podstakla na rast i izvoz. Nova porezna regulativa vrijedi i za male proizvođače rakije i vina, a za pečenje rakije za vlastite i susjedove potrebe Slovenci više neće kao do sada morati prijavljivati kotlove za kuhanje rakije nego će plaćati paušalnu taksu prema stvarno proizedenoj količini.

Uz to, malim vinarima je od sada dozvoljeno da prodaju vino u druge članice Europske unije "s odgodom" plaćanja poreza i akciza.

U Sloveniji je trenutačno u funkciji pedesetak mikropivovara i pivoteka. U regijama Dolenjske, Primorske i Štajerske godišnje se u prosječnim vinorodnim godinama proizvede od 80 do 90 milijuna litara vina, što uz uvoz, osobito iz Makedonije, zadovoljava domaću potrošnju, a kvalitetnija vina idu u izvoz, male količine flaširanih vina čak u SAD, Japan i Rusiju.

Mali proizvođač piva je onaj s proizvodnjom manjom od 20 hektolitara, a mali proizvođač vina onaj čija godišnja proizvodnja ne nadmaši po volumentu ekvivlentnu količini od 150 litara čistog alkohola po volumenu. Kriteriji za male proizvođače rakije još nisu do kraja precizirani.