točenje

Studenti su možda poznati po tome kako vole i mogu popiti, ali na jednom francuskom sveučilištu to se pretvorilo u vještinu koja im može donijeti i fakultetsku diplomu.

Prvi francuski vinski studiji pokrenuta su u Strasbourgu: jednogodišnji je to kolegij kušanja vina, pedologije – znanosti o tlu, i neuroznanosti koja stoji iza dobrog vina.

Tlo s kojega dolazi je živući materijal, gdje se događaju sve vrste procesa – fizički, biološki, kemijski, kazao je profesor geografije Dominique Schwartz koji će predavati na studiji kojem je svrha unaprijediti razumijevanje lokalnih svojstava vina.

Jean-Michel Deiss, koji ima svoj vinograd na 27 hektara u blizini sveučilišta i sponzorira studij, rekao je kako će studenti naučiti razlikovati vina s "energijom od koje vam cure sline" od onih koji nemaju taj učinak.

Cijena studija je 4.950 eura, što je puno, ako se ima u vidu da su mnogi studiji u Francuskoj besplatni, ali i malo ako se cijena usporedi s enološkim tečajevima koji nemaju fakultetski pečat.