roštilj

Prošle godine čak 25 ekipa s cijelog područja Slavonije od Bizovca, Velimirovca, Valpova Osijeka preko Požeštine do Pakraca natjecalo se na 2. Festivalu slanine i vina "Slanvin" u Kaptolu. I ove godine organizator tjednik Kronika požeško-slavonska, Požeški čuvari baštine i Udruga vinogradara, vinara i voćara Vino-kap općine Kaptol pripremili su još veću manifestaciju. Pokrovitelji manifestacije su Općina kaptol i Požeško-slavonska županija.

Jedna je to u nizu gastro i eno manifestacija kojom se želi vratiti na stol stare i tradicionalne mesne delicije Slavonije, koje su jedno vrijeme polako nestajale s tradicionalne prehrane. - Našeg Slavonca uvijek ste prije mogli prepoznati i opisivali su ga uvijek s torbicom preko ramena u kojoj je uvijek nosio komad slanine, komad kruha i glavicu luka. Slanina je nepokvarljiva, može se uvijek jesti, a mogla ga je hraniti nekoliko dana. Uvijek je teško radio Slavonac, na polju i u šumi, pa je i prehrana trebala biti jača. Danas se više ne radi kao prije, no to nije razlog da ne pripremamo i dalje svoje suhomesnate specijalitete po kojima je Slavonija nadaleko poznata. Uz švargl, čvarke, kobasice, kulen i šunku, tu je svakako i slanina. Danas zbog toga slavimo slaninu, a na našem Festivalu slanine i vina natječemo se tko će napraviti najljepšu "slaninsku ružu" i ispeći je na otvorenoj vatri. To je poznati specijalitet koji se uvijek pravio na otvorenom, dali uz čuvanje stoke, u lovu, u šumi dok su se pravila drva. Zadovoljan sam odličnim odzivom ekipa, kako brojem ekipa, tako i brojem članova, jer je u nekim ekipama bilo i preko desetak osoba. Sada već vidimo da će i ova manifestacija dalje postati tradicija - istakao je ispred organizatora, Vladimir Protić, glavni urednik tjednika Kronika Požeško-slavonska, najavljujući 3. po redu Festival slanine i vina "Slanvin" u Kaptolu.

Puno kreativnosti moraju pokazati natjecateljske ekipe, od preciznog zarezivanja slanine, do kreacija tabli slanine u srce i druge oblike. Osim dobrog i ravnomjernog zarezivanja da se tabla slanine prilikom pečenja polagano zatvara u krug i ističe samo komadiće slanine otvorene poput ježa, još važnije je to ispeći na vatri, da ne izgori, da se ne prepeče, nego da postane prava "slaninska ruža". Dojmljivo je svakako gledati te bukete slanine kako se polagano peku i stvaraju novi oblik, a da o mirisu koji se širi okolinom i ne govorim. Kako se na istoj lokaciji održava i susret vinara iz cijele Požeštine i okolice, vinara sa Krka i vinara iz Mađarske, te se dodjeljuju diplome za najkvalitetnija vina 11. Županijskog i 5. Međunarodnog ocjenjivanja kvalitete vina u organizaciji Udruge vinara Vino-kap, na najbolji način se prikazuje pravo sljubljivanje pečene slanine i vina. Da upravo nakon ovako ukusne slanine, degustacija vina ide kao podmazana, istakli su sudionici i brojni posjetitelji, a tako očekujemo i ove godine, dodaju iz tjednika Kronika.

Nakon završenog natjecanja po ocjeni stručnog žirija za najbolje "slaninske ruže" dodjeljuju su plakete i vrijedne nagrade sponzora, kao i za najljepši umjetnički dojam "slaninske ruže". 3. Festival slanine i vina SLANVIN održat će se u subotu 19. svibnja, od 16 sati u Sportskom parku općine Kaptol.

Pozivamo još ekipe koje se žele natjecati u pečenju "slaninske ruže" a i sve posjetitelje da dođu i jedno lijepo subotnje poslijepodne provedu uz pečenu slaninu i vino. Uz manifestaciju bit će organiziran i Etno sajam domaćih proizvoda i rukotvorina.

pozeska-kronika.hr