predavanje

Prije 15 godina počeo je projekt traženja najkvalitetnije klonske sadnice graševine koje nisu postojale u Hrvatskoj. Gotovo svako četvrto vino na našem tržištu je graševina. Cilj projekta bio je pronaći genotipove unutar populacije u Kutjevačkom vinogorju, a nakon provedbe postupka selekcije certificirati kao klonove i omogućiti proizvodnju klonskog sadnog materijala.

Projekt je prezentirao članovima Udruge Kutjevački vinari i čelnicima Kutjeva d.d., voditelj projekta prof. dr. sc. Edi Maletić s Agronomskog fakulteta u Zagrebu. Projekt nakon priznanja od Zavoda za rasadničarstvo i sjemenarstvo iz Osijeka kreće u drugu fazu.

Dobili smo dozvolu za prvu sadnju 16.300 cijepova klonske graševine koja je izabrana od četiri najbolje vrste. Nakon testiranja na viruse izabrali samo 114 trsova. Od njih smo u dalju proceduru izdvojili 87 genotipova od kojih smo proizveli 966 cjepova "virus-free". Posađeno je tih 87 zajedno s klonovima iz Italije, Mađarske, Srbije i Slovenije, koji su postupak klonske selekcije već završili. Sadili smo na lokacijama Vidim Kutjevo i Stražeman. Podizanjem ovih kolekcija stvorili smo mogućnost proizvodnje certificiranog sadnog materijala za tržište koji ima plavu etiketu kao oznaku klonskog materijala. Grožđe s tih lokacija, i onih na fakultetu, koristi se za vino koje se posebno ocjenjuje i prati. Rezultat je da su izabrane četiri vrste, dvije kao standardne graševine s visokim rezultatima u rodnosti, veličini grozda, veličini bobica, količini šećera, ukupnoj kiselosti i ph, otpornosti na bortritis, druge bolesti i vizualnoj evaluaciji. Jedna vrsta je pripremljena za jače i snažnije graševine, a jedna za blaže i svježije graševine. U 2011. godini dobili smo treću generaciju bezvirusnog klonskog kandidata i prvih 16.300 sadnica koje će posaditi članovi Udruge Kutjevački vinari - istakao je Maletić.

Najavljuje za nagodinu 114.000 sadnica bezvirusnog klona graševine. Predlaže da Udruga oformi još jedan matičnjak, a iznio je i prijedlog za nastavak projekta za koji bi trebalo 75.000 kuna godišnje. U nastavku bismo naglasak dali na vina koja su proizvedena od te graševine. Vina bi se slala na natjecanja i ocjenjivanja kvalitete te bilježilo koje od te četiri klonske selekcije graševina daju najbolje ocijenjena vina. U 2018. podignut je i vinograd na lokaciji Vetova, Vinarija Galić, vinograd s 3900 cijepova od četiri klona graševine. U 2018., nakon pregleda nasada klonova na Fakultetu, osječki Zavod odobrio je proizvodnju 114.000 klonskog sadnog materijala za sadnju u 2019. godini. AGM Kruna

NA540 ndam complicides esElina SAIPAP

Prvi put provedena je sustavna individualna klonska selekcija naše najvažnije sorte graševine. Pojavom klonova različitih karakteristika proširuje se kvalitativni potencijal. Omogućuje se izbor vinarima da prilagode graševinu sukladno cilju proizvodnje, ali i različitim položajima i tehnologijama. Na ovaj način oplemenili smo i obogatili karakteristike graševine, što će potvrditi i osnažiti reputaciju kraljice hrvatskih vina. Treba istraživanja usmjeriti na velike površine, različita vinogorja, tehnologije i vinifikacije, kaže Maletić.

Glas Slavonije