s čašama

Frankovka zaslužuje svoje mjesto u svijetu, potvrdio je to prvi masterclass o ovoj sorti u Hrvatskoj u organizaciji Feravina, uvod u 2. Festival frankovke. Voditelj masterclassa bio je Matjaž Lemut, poznati slovenski enolog, koji u Feravinu radi kao vanjski suradnik.

Naglašena sortnost najveća je vrlina frankovke, ali i mana - rekao je Lemot, koji se s ovom sortom susreo prije pet godina, kada je počeo surađivati s Feravinom, čija je frankovka tražena u Meksiku i na dalekim Karibima. Upravo zbog toga ova je vinarija dobila epitet Kuća frankovke.
Feravino već godinama potvrđuje kako je riječ o sorti velikog potencijala, koja je za nas enologe vrlo izazovna i zanimljiva. Samo najkreativniji od nje izvlače maksimum - istaknula je Antonija Čeme, glavna enologinja Feravina.

U zagrebačkom hotelu Dubrovnik, za vikend, predstavljeno je 11 najbolje ocijenjenih frankovki, od ukupno 64 koje su pristigle na ocjenjivanje. Dodjele priznanja za najbolja vina sorte frankovka održat će se na Festivalu ove sorte koji se u subotu održava - a gdje drugo, nego u Feričancima.

Drugi festival frankovke započet će u 9.30 planinarskom manifestacijom "Kroz šume i vinograde" u organizaciji HPD-a Sokol Feričanci, a od 10 sati otvaraju se vrata podruma vinarije Feravino. Točno u podne počinje zanimljiva utrka kroz ljepote vinograda, Feričanci Wine Run na devet kilometara, a samo sat kasnije kreću i biciklisti na Feričanci BIKE & FUN utrci na 21 km. Svečano otvorenje 2. Festivala frankovke zakazano je za 15 sati, kada će se biti proglašena najbolja frankovka, nakon čega slijedi nastup HKD-a "Manuel" Feričanci i gostujućih kulturno-umjetničkih društava. Od 17 sati kreće glazbeno-zabavni program namijenjen svim posjetiteljima.

Frankovka zahtijeva izniman trud i rad u podrumu, ali i kreativnost - kazao je Lemut te je dodao kako je upravo zbog toga malo hrabrih proizvođača koji ulaze u priču s frankovkom, a neki od njih predstavit će se u subotu u centru mjesta Feričanci.

U 15 sati održat će se svečano otvorenje festivala i dodjela priznanja za najbolja vina sorte Frankovka.

glas-slavonije.hr