grožđe

Na Općem sudu Europske unije u Luksemburgu početkom idućeg mjeseca kreće rasprava o tužbi Slovenije protiv Europske komisije u slučaju istarskog vina teran, objavili su slovenski mediji.

Prva rasprava o slovenskoj tužbi protiv Komisije u slučaju teran predviđena je za 3. prosinca, a isti sud bi 11. prosinca trebao odlučiti je li nadležan za slovensku tužbu protiv Hrvatske u slučaju arbitraže o granici.

Svoje vino, koje se proizvodi na slovenskom Krasu, Slovenija je patentirala pri Europskoj komisiji kao "teran" odmah nakon ulaska u EU 2004. te je kasnije uložila prigovor na pokušaj Hrvatske, kao nove članice, da registrira tradicionalno vino iz hrvatske Istre, poznato pod istim nazivom.

U "vinskom sporu" koji se razvio između dvije članice EU i susjednih zemalja posredovali su Europska komisija i povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan koji će u novoj Komisiji preuzeti mjesto povjerenika za trgovinu.

Delegiranom uredbom iz 2017. Hrvatska je od Komisije dobila pravo istarsko vino s oznakom porijekla "Hrvatska, Istra" prodavati i s dodatkom "teran" na naljepnici, ako je ta oznaka istaknuta nešto manjim slovima.

Slovenija nije zadovoljna takvim rješenjem spora pa je na inzistiranje svog tadašnjeg ministra za poljoprivredu Dejana Židana, koji je sada predsjednik parlamenta, Europsku komisiju tužila sudu, smatrajući "popuštanje" hrvatskoj strani pristranim postupkom Europske komisije, zatraživši povlačenje delegirane uredbe o priznavanju prava istarskog terana.

Slovenija u tužbi tvrdi da je Komisija svojim postupkom prekršila temeljna načela europskog acquisa i povjerenja u pravo, načelo zaštite stečenih prava, legitimnih očekivanja te načela srazmjernosti, prenose slovenski mediji.