snijeg

Njemačka berba grožđa za ledeno vino - desertno i proizvedeno od grožđa koje je tijekom zime neobrano smrznuto, prvi put nije uspela jer je zima bila previše topla.

Nijedna od 13 njemačkih vinogradarskih regija nije imala temperaturu od bar minus sedam stupnhjeva Celzija, potrebnu za proizvodnju "ledenog" vina, berba 2019.

Po Nacionalnoj upravi SAD za oceane i zrak, 2019. godina bila je druga najtoplija u svijetu od kada postoje podaci o tome. Količina proizvedenog "ledenog" vina poslednjih godina opada.
Ova godina će ući u povijest u Njemačkoj kao prva godina u kojoj je ledena berba propala širom zemlje, navodi se u priopćenju Njemačkog instituta za vino (DWI).

Ako se tople zime nastave sljedećih godina, ledena vina iz njemačkih vinskih regija uskoro će postati još veća rijetkost no što su bila, rekao je Ernst Bušher iz DWI.

Prošlo desetljeće potvrdilo se kao najtoplije, te je problem proizvodnje ledenog vina to što je poslednjih godina moguća "ledena berba" sve više odlagana - za siječanj i veljaču, dok je grožđe dozrijevalo sve ranije, objavio je DWI.

Rezultat je da grožđe nekako treba sačuvati što duže na lozi. Najveća tržišta za ledeno vino su Japan i Kina, skandinavske zemlje i SAD.

Zbog inherentno niskih prinosa grožđa za njih, "ledena vina" imaju vrlo mali udjel u ukupnoj berbi, često manji od 0,1.

BBC