police

Vodeći talijanski i francuski vinari žele smanjiti proizvodnju vrhunskih vina nakon što je pandemija koronavirusa ispraznila hotele i barove, a podrume ostavila napunjene s milijunima neprodanih boca.

U Italiji se očekuje da će domaća potražnja za vinom pasti gotovo za trećinu nakon što su zbog suzbijanja zaraze hoteli, restorani i vinski barovi bili zatvoreni mjesecima a turista gotovo i nema.

Pao je i izvoz pa se proizvođači vina plaše da bi ove godine mogli zabilježiti gubitke od ukupno milijardu eura, što odgovara devet posto njihovih ukupnih prihoda.

Moraju bacati grožđe

Italija želi smanjiti proizvodnju u 2020. za oko pet posto te izdvaja 100 milijuna eura za naknade vinogradarima, koji će morati baciti između 15 i 50 posto grožđa, no udruge vinara kažu da će zahtjevi vjerojatno premašiti raspoloživa sredstva.

Za vina klasificirana kao visoko kvalitetna, poput Chianti Classica i Prosecca, uzgajivači mogu dobiti 1.100 eura po hektaru zemlje čiji će urod biti dijelom uništen.

Pojedina udruženja proizvođača skupih vina, poput onog koji proizvodi Brunello di Montalcino, sa cijenom od 200 eura po boci, sama su odredila proizvodne kvote.

Uzgajivači sorte brunello dogovorili su da će smanjiti proizvodnju za 12,5 posto, a neimenovani izvor iz tog sektora navodi da su prodali samo polovinu planirane količine za ovu godinu.

Rok za podnošenje zahtjeva za isplatu naknade istekao je u ponedjeljak. „(Iznos od) 100 milijuna eura koji je vlada izdvojila zasigurno neće biti dovoljan“, naglašava predsjednik udruženja toskanskih proizvođača visokokvalitetnog vina Avito Luca Pollini.

Toskana je također izdvojila šest milijuna eura kako bi proizvođačima vina pomogla da osiguraju dodatni skladišni prostor, no Pollini je kazao da će mnogi vinogradari radije baciti svoje grožđe. Samo je u toj regiji od prethodne berbe preostao višak zaliha ekvivalenta oko dva milijuna boca, navodi.

Podrumi puni šampanjca

Francuska nije uspostavila program naknada, a u kolovozu počinje berba sorti grožda iz kojih se proizvodi šampanjac i čini se da će biti manja, iako se vinari i vinogradari razizlaze u procjenama koliko.

Skupina proizvođača šampanjca CIVC procjenjuje da se ove godine neće prodati čak 100 milijuna boca, a prihodi bi se trebali smanjiti za više od 1,7 milijardi eura.

Podaci CIVC-a pokazuju da se u podrumima nagomilalo više od milijardu boca šampanjca, što predstavlja nekoliko godina potencijalne prodaje.

Union des Maisons de Champagne (UMC), koji promovira interese velikih proizvođača šampanjca, uključujući LVMH-ov Moet&Chandon i Dom Perignon, želi da se maksimalni prinos za ovogodišnju berbu smanji za čak 40 posto u odnosu na prošlu godinu. Vinogradari pak ne žele smanjiti prinos više od 17 posto.

Predsjedatelj UMC-a Jean-Marie Bailliere nije želio komentirati pregovore, a u razgovoru za Reuters kazao je da je uvjeren da će dogovor biti postignut na sastanku 18. kolovoza.

I Rim i Pariz izdvojili su dodatni novac za proizvođače koji destiliraju višak vina u alkohol za potrebe proizvodnje sredstava za dezinfekciju ruku i parfema, a Francuska je ovog tjedna povećala financijsku potporu za uzgajivače na 250 milijuna eura.