glavobolja

Vinari su još prije ljeta objavili kako im je u prvoj polovici godine prodaja u Hrvatskoj pala za 80 posto, a iz HGK za Direkt kažu da je turistička sezona ipak ublažila taj pad pa je prodaja u trgovačkim centrima, hotelima, restoranima, kafićima zasad 50 posto manja nego u istom razdoblju lani, što je, naravno, još uvijek ogroman pad.

Ali nije to jedina briga, jer uz tolike viškove od lanjske berbe, upravo počinje nova berba. Kako se s tom situacijom nose vinari na južnim padinama Papuka i Krndije gdje se bere čuvena slavonska Graševina u priči Gorana Latkovića.

Kutjevačka graševina zrela je za berbu. Vrijedne ruke radnika pažljivo skidaju grozdove s trsova, a vinogradari se na urod ne žale. Kažu, nije im bitna kvantiteta nego kvaliteta!
Mi ovdje ne variramo s urodom i nemamo nikad manje uroda, mi radimo s "krauthakerom" i ciljano proizvodimo količinu koja može biti manja i idemo s nešto višom cijenom pa se s time pokrijemo, kaže vinogradar Ante Miličević.

Kutjevo je, kažu tamo, najbolje mjesto za najkvalitetniju graševinu na svijetu, a vinogradari i vinari ga smatraju najboljim saveznikom za zaštitu od zaraznih bolesti. Ali jedna druga zaraza ugrožava vinare. Zbog koronavirusa u travnju nisu prodali gotovo niti kapi.

Gospodin Branko hvali se plaketama i lepezom vina koje proizvodi, ali većina toga ostala je u podrumima.
Moram priznati da korona je loše utjecala na čitavo vinsko tržište u Hrvatskoj pa tako i naše. Nama je smanjena prodaja za 40 posto jer mi smo orijentirani na Jadran i ugostiteljstvo, govori vinar Branko Mihalj.

Kilometar-dva dalje ušli smo u najmoderniji vinski podrum u ovom dijelu Europe. Vinarija Galić modernizirana je prije dvije godine, a od ove su očekivali streloviti uspon. Restoran su morali zatvoriti, ali gosti svrate na kušanje.

Vrhunska vina koja dozrijevaju u bačvama lako će pronaći put do kupaca, samo da se tržište oporavi. Ograničeno radno vrijeme ugostitelja i ograničena okupljanja utječu na prodaju vina, a država, kazu vinari, skromno je pomogla.
Nešto smo aplicirali za krizno skladištenje vina i tu očekujemo neka sredstva, ali je dosta skromno, tvrdi Andrej Markulin, predsjednik Uprave.

Država pomaže vinarima tako da im plaća skladištenje jer prodaje nema, ali kako joj nedostaje novca, tako je svima umanjila količine za 20 posto.

Vinari neizvjesno gledaju u budućnost - podrumi su puni, a uskoro će i nove butelje od ovogodišnje butelje tražiti svoje mjesto. Oni koji su investirali imaju i problem s kreditima pa se nadaju da ce država i nadalje omogućiti moratorije.
Kako ćemo funkcionirati financijski sljedeće godine, to će biti teško, sigurno je to preživljavanje i naša branša, kao i ugostiteljstvo je u istoj situaciji, ističe vinar Vlado Krauthaker.

Je li vas strah da će zbog velike količine vina na tržištu padati cijena?
Gledajte, jeftinih vina na tržištu je ionako previše i oni imaju problem s prodajom, nema smisla spuštati cijene.

Pred vinarima je dobra berba i teška godina, iako je vino bolje što je starije, nadaju se da će ga uskoro moći prodavati kao i do sada.

RTL