loza

U Poljoprivrednom poduzeću Orahovica počela je berba grožđa zbog vremenskih uvjeta dva tjedna kasnije nego što je to uobičajeno. Prve škare zarezale su na brdu Albus, i to sortu sivi pinot, a potom je na lokaciji Jezerac počela i berba najučevnije orahovačke sorte zelenog silvanca.
Odluka da krenemo kasnije odluka je naših vinara i vinogradara temeljena na znanju i iskustvu, a kako o njoj ovisi kvaliteta budućeg vina potrebno je stalno pratiti zrelost grožđa i klimatskih prilika, posebice u vremenu neposredno prije berbe. Počeli smo strojno, nastavili ručno, a s obzirom na najavljenu kišu, ovogodišnja berba mogla bi se odužiti - kaže voditeljica marketinga PP Orahovica Katica Petkov te dodaje kako se ukupna površina vinograda poduzeća prostire na 150 hektara u kojima se uzgajaju vrhunske sorte grožđa silvanac zeleni, graševina, frankovka, pinot sivi...

Što se tiče prinosa i kvalitete ova je godina iznad prosjeka i bolja je od prethodne, samo se nadamo da će nas poslužiti vrijeme da grožđe oberemo u optimalnim uvjetima. Berba je odraz cjelogodišnjeg truda i rada vinogradara, i za nas je od iznimnog značenja - kaže Petkov.

Novi voditelj vinarije PP Orahovica Ivan Perković kaže kako je poduzeće zadovoljno i prinosom i kvalitetom grožđa.
Očekujemo nešto više od milijun tona ubranog grožđa i ono što je važno, ove smo godine digli količinu na 60-80 % ručnog branja kako bismo još više dobili na kvaliteti. Isto tako, ove godine dat ćemo naglasak na proizvodnji rosea, proizvest ćemo ga dvostruko više nego prošle godine, a za to vino frankovka je idealna sorta. Vrijeme nas jako dobro služi, suha jesen s hladnim noćima, kada dobivamo dobar šećer, a te hladne noći čuvaju kiselinu. Ukupno gledajući, moja i želja poduzeća je još više podignuti kvalitetu vina, jer mi to možemo, i zato što imamo odlične uvjete za to - kaže Perković.

PP Orahovica konstantno otvara tržište, a već nekoliko godina u orahovačkim vinima ovoga poduzeća uživaju kineski ljubitelji dobre kapljice.

U povodu toga PP Orahovicu posjetio je predstavnik kineskog tržišta George Shao koji je s predstavnicima PP-a snimio i promotivni film o poduzeću i orahovačkim vinima.
Cilj ovoga snimanja je da naši poslovni partneri u Kini dobiju još bolju sliku naših proizvoda, posebice crnih vina, jer u njima doista uživaju. George se došao uvjeriti u autentičnost i podrijetlo vina koje Kinezi kušaju, da dolazi baš iz Hrvatske i iz Orahovice, i oduševio se. Ovo će nam još više otvoriti vrata tržišta u Kini, ali i šire, i nadam se da ćemo dovesti ljude iz cijeloga svijeta - zaključila je voditeljica Petkov.

George Shao, uz kineski i engleski, jako dobro govori i hrvatski.
Posebno me oduševljava podneblje i priroda oko Orahovice u kojima raste grožđe za fino vino. Ljudi iz PP Orahovica vrlo su ljubazni i posebno stručni, pa mi je doista lijepo održavati suradnju s njima. Posebno hvala enologinji Ivani koja je ova vina predstavila u vrhunskom izdanju - zaključio je Shao.

poduzetnistvo.org