vinogard

Uspješna priča koju je vrijedilo prenijeti na papir ovoga puta dolazi iz Opuzena. Iza nje stoji šesteročlana obitelj Deak - roditelji Damir i Marijana, sinovi Dino i Denis te kćeri Maša i Mara. Njihova vinarija 'Deak', najmlađa u Vinogorju Komarna, na nedavnom je najutjecajnijem svjetskom vinskom natjecanju 'Decanter' osvojila dvije medalje - srebro za Pošip 2018 i bronca za Plavac 2017., a samo godinu ranije brončanu medalju za Pošip 2017.

Mukotrpan rad mladih vinara, koji su prvu berbu grožđa imali 2015. godine, rezultirao je ovim vrijednim nagradama. Za ovu vinariju, takva su priznanja u vrlo kratkom razdoblju samo potvrda kvalitete njihovih vina, a koja im svakako pomažu u plasmanu proizvoda na tržištu koje obuhvaća primarno južnu Dalmaciju, od Zadra do Dubrovnika.

Rose u Americi

Dodaju kako su prošle godine plasirali vlastiti Rose u Sjedinjene Američke Države, točnije u Massachusetts. Nadaju se da će se iduće godine jedan od Pošipa s 'Decantera' naći u ponudi u restoranima s tog područja. Inače, obitelj Deak proizvodi vina Plavac Mali, Pošip, Rose i Prošek kojeg rade od plavca malog na starinski, tradicionalni način. Prvi korak u svijetu vinogradarstva, ali i maslinarstva napravili su prije deset godina. Popričali smo s vrijednim Dinom i Denisom, koji ističu da je želju za stvaranjem vlastitog vinograda imao pokojni djed. On je cijelu ideju i započeo, no nije uspio doživjeti njeno puno ostvarenje.
Moj otac i stric nastavili su posao. Jednu od linija vina, onu vrhunskih, prodajemo pod brendom 'Ćaća moj', a drugu liniju kvalitetnih pod 'Dida moj'. Djedu u spomen nazvali smo liniju tim imenom - rekao je Dino.

Šumu i krš na području Kremene, početkom su ovog desetljeća, nakon ulaganja značajnih financijskih sredstava pretvorili u plodno tlo. Tu su, na 22 hektara podigli vinograde zasadivši prve nasade autohtonih sorti pošipa i plavca, zatim maslinike, citruse i šipak. U masliniku, koji se prostire na šest hektara, rastu primarno hrvatske sorte - oblica, lastovka, levantninka, ali i dvije talijanske leccino i pendolino.
Bila je riječ o velikom izazovu, urediti takvu strmu padinu na kojoj se nalaze vinogradi, koja se nalazi tik uz more. Tako da nije moguće koristiti mehanizaciju u bilo kakvom poslu u vinogradu. Brat i ja, osim u igranju nogometnih utakmica, koristimo kopačke za obavljanje svih poslova u vinogradu. U njima je dvostruko lakše - kroz smijeh će Denis.

U isto vrijeme radili su na izgradnji vinarije u Opuzenu koja je prije šest godina u potpunosti opremljena.

Tijekom našeg smo se razgovora vratili na početak 90-ih godina. Tada obitelj Deak ulazi u privatne vode i nakon 25 godina kroz razne djelatnosti stječe velika iskustva. Primarno su se bavili poljoprivrednom proizvodnjom. Bili su vlasnici najvećeg otkupnog centra za mandarine u Dolini Neretve. Sredinom prošlog desetljeća, točnije 2004. godine napravili su prvu investiciju u turističkom svijetu. Kupuju 31 apartman, bungalov 'Bonaca' u Kleku. Njihova primarna djelatnost tako postaje - turizam.

Malo pomalo, ulažu u luksuznije nekretnine, a među njima se ističe Vila 'Stolovi' u kojoj je boravio britanski premijer Boris Johnson. Zasigurno najveće zanimanje u ovoj je neizvjesnoj sezoni imala njihova kuća na osami koja predstavlja robinzonski tip turizma. Majka Marijana zadužena je za turistički dio posla, no, kako kažu, 'svi su uključeni u sve'. Njihova mlađa sestra želi pospješiti obiteljsku poslovnu priču svojim znanjem. Naime, planira upisati studij Mediteranske poljoprivede na Sveučilištu u Splitu - smjer vinarstvo i maslinarstvo.

Do 30 tisuća butelja godišnje

Ukupna proizvodnja kvalitetnih i vrhunskih vina kreće se od 25 do 30 tisuća butelja u godini dana. Njihova maslinova ulja relativno su mlada, a kapacitet godišnje proizvodnje doseže 3 tisuće litara.
Maslinova ulja su svake godine dobila oznaku ekoloških ekstradjevičanskih ulja. Radimo sortna ulja, beremo sortu po sortu, ovisno o vremenu dozrijevanja - ističe Denis. S hrvatskih su maslinarskih manifestacija otišli s brojnim nagradama, a cilj im je u idućoj godini osvojiti i ona međunarodna.

Vlastita maslinova ulja, kao i vina, ove su sezone prodavali i u novootvorenom Wine baru Deak Wines Rest Stop na Jadranskoj magistrali u mjestu Raba.
Wine bar smo otvorili u srpnju gdje smo nudili vina, maslinova ulja, a uz to razna pića i hranu. Za nas je ovo bio dobar potez, unatoč cijeloj situaciji. Razmišljali smo se hoćemo li otvoriti, ali sezona je dobro prošla i zadovoljni smo - naglašava Dino. Otvaranjem ovog Wine bara, reći će kako su nadomjestili gubitak koji je nastao zbog pandemije koronavirusa. Sve ljepote kraja Puno je ljubavi, rada, ali i stresa utkano u njihovu uspješnu obiteljsku priču, no na kraju svega - sretni su jer rade ono što vole.

Vinarstvo se u našoj županiji, kao i Hrvatskoj svake godine diže na više grane, a konkurencija je izrazito jaka. Kao mala i mlada vinarija vjerujemo u ono što radimo, našu kvalitetu i zato dobro prolazimo na tržištu. Kroz turizam, poljoprivredu, vinarstvo i maslinarstvo, želimo dočarati sve ljepote kraja u kojem živimo. Turisti se uvijek oduševe ovim krajem i našom ponudom. To nam je odličan motiv za nastavak i širenje naše ponude - kazao je Dino.

Dubrovački list