en face

Kalifornijska vinarka Sonja Magdevski, porijeklom iz Sjeverne Makedonije, ime je koje ima sve veći značaj na američkoj vinskoj sceni. Vlasnica kuće Casa Dumetz oprobala se u pravljenju vina od od shiraza, viogniera, pinot noara i grenachea, i na kraju se "skrasila" na izvanrednim vinima od pinot noara, njene prve i najveće ljubavi - svo vrijeme ističući utjecaj koji je makedonsko podneblje imalo na njeno vinsko stvaralaštvo.

Priča o vinarki Sonji Magdevski počela je još 2003. godine kada je, kao stipendista Fulbrightovog programa, u postojbini svojih roditelja istraživala makedonsku društvenu i političku scenu za svoj magistarski rad iz novinarstva. Presudna je bila posjeta djedovini: otac ju je poveo na staro obiteljsko imanje na kome su još uvek rasli čokoti vinove loze. Kako je kasnije rekla, tada se u njoj probudila želja za pravljenje vina, a konačna odluka donjeta je nakon što je u Malibuu, u kome živi od 2002. godine, upoznala glumca Emilia Esteveza. Estevez je u to vreme uvelike pripremao otvaranje vinarije Casa Dumetz, a Sonja mu se pridružila u ovom poduhvatu, istovremeno pohađajući i satove vinogradarstva i enologije na lokalnom sveučilištu. Zajednički posao pratila je i ljubav, koja se okončala posle jednog desetljeća, a 2016. godine Estevez je prodao svoj dio zajedničkog biznisa i Sonja je postala jedini vlasnik vinarije Casa Dumetz.

Danas je Sonja Magdevski vinarka velikog iskustva i strasti prema pinot noaru. U intervjuu za Wine and Whiskey Globe, objavljenom prije nekoliko dana, ona je kazala kako je za nju rad s pinot noaro najveće zadovoljstvo.
Pinot noar je konzistentan. Kada se dobro radi s njim, on daje puno, a opijaju me dramatične razlike u aromi koje se javljaju kroz cijeli proces fermentacije. Ljepota pinot noara izravno se pretače u boce vina - govori Sonja Magdevski, koja je puna ljubavi prema toplom teroaru Santa Barbare u kojem nastaju njena vina.

Odabrala sam raditi baš ovdje zato što je grožđe koje ovde raste elegantno i iskreno. Puno je lakoće postojanja, a snažnog karaktera. Intenzivnog je okusa koji rađa ekstremno zadovoljstvo. Ovo mjesto je prisno, njegova svedena geografija se uparuje s mojim velikim snovima. Istovremeno je jednostavno i čudesno složeno i uvek želite još nešto od njega - poetski je ispričala vinarka.

Priča o Sonji Magdevski predstavlja otjelotvorenje "američkog sna" - vinsko podneblje sunčanog Balkana utjecalo je na djevojku, koja je u vrijeme svog susreta s prapostojbinom imala sasvim drukčije ambicije, da potpuno promeni svoj životni put i da u Kaliforniji nastavi ono što su počeli njeni djedovi. A u svom radu Sonja Magdevski primenjuje suvremene metode u kombinaciji s drevnim znanjima o vinskom poslu, praveći prirodna, a tehnološki perfektna vina koja stječu sve veći broj poklonika.
Vodim se filozofijom čistoće mjesta. Uvijek radim sa zdravom dozom cijelih grozdova, i to, zajedno s dugom, nježnom fermentacijom na niskoj temperaturi, daje jako aromatična vina sa voćnim naglascima i nevjerovatnom teksturom - govori Sonja Magdevski, čija vinarija svakog dana ugošćuje enofile koji obilaze i male, a uspješne vinarije smještene izvan epicentara američkog vinarstva, Nape i Sonome. Sudeći po strasti koju Sonja ulaže u svoj rad, od nje se velika djela tek očekuju.

vinofino.rs