butelje

Vino koje se sljubljuje s glazbom! Skini aplikaciju Enosophia, skeniraj prednju etiketu te pokreni jedinstven doživljaj ispijanja vina uz glazbu, piše na stražnjoj etiketi vina Trs No.5 novog branda Enosophia kojim dosadašnja vinarija Feravino iz Feričanaca polazi u osvajanje mlađe publike. Nakon skeniranja mobitel počinje svirati skladbu koju su mladi autori "napisali" posebno za ovo vino, a za svaku sljedeću berbu, ideja je, pjesme će skladati drugi autori.

Trs No. 5 naziv je graševine iz 2020. Sorta na boci ne piše, no vino su tako nazvali zato što je svaki peti trs u hrvatskim vinogradima baš od te sorte. Predstavili su i mlado ružičasto vino Matarouge od frankovke i crnog pinota na kojem su navedene i zemljopisna dužina i širina vinograda 45,50 stupnjeva sjeverno i 17,95 istočno. Ta etiketa ne nudi glazbu nakon što se skenira, ali aplikacija povede potrošače na virtualno putovanje "najboljim vinskim regijama na rosé atlasu svijeta te pokazuje što različite nijanse roséa otkrivaju o sortama i okusima". Imaju i fini ružičasti pjenušac čiji će naziv biti Today. Time se želi sugerirati da dobar pjenušac treba piti svaki dan, a ne samo u posebnim prilikama. Predstavljanje tih vina pratio je show poznatog kuhara Gorana Kočiša koji je pred posjetiteljima uz rose Matarouge pripremao tartar od dry age siementalke, čips od crne svinje i majonezu od paprike, a uz graševinu Trs No. 5 obraz crne slavonske svinje i pire na smeđem maslacu s tostiranim lješnjacima.

Enosophia je rezultat nove strategije razvoja i dugoročne održivosti naše vinarije kojima je glavni cilj razvoj Feričanaca i Slavonije kao najbolje vinske destinacije u Hrvatskoj. Brigom za održivi razvoj feričanačkog kraja želimo raditi na povratku mladih ljudi, osigurati im sigurna radna mjesta i perspektivu. To želimo postići i s našim novim brendom Enosophia koji je razvio tim posvećenih i motiviranih ljudi vođenih zajedničkom vizijom, rekao je Ivan Ergović u ime obitelji koja je vlasnik vinarije.

Ivan Maričić, direktor poduzeća Osilovac u sklopu kojeg je poslovala vinarija Feravino, a sad je i Enosophia, rekao je kako je rebrending vođen željom da budu najbolji.

Najbolji u stvaranju najboljeg vina, najboljih timova, educiranih potrošača i bolje, održivije okoline. Enosophia je priča koju želimo podijeliti zato što potrošači danas traže više od proizvoda. Žele priču, emociju, iskustvo i doživljaj, a to Enosophiju čini jedinstvenom, istaknuo je Maričić.

Do kraja godine na tržište će, najavili su, stići još sedam vina Enosophia. Ona će zamijeniti postojeću linija vina Dika koja će se prodavati dok se ne isprazne zalihe. Nova vina isprva neće biti u maloprodaji, nego u lancu Ho-Re-Ca, a linija vrhunskih vina Miraz ostaje. Rridodat će joj naziv Enosophia i pod tom etiketom u budućnosti puniti samo vrhunska crna vina. Doznajemo da je u planu i gradnja smještajnog kompleksa s bazenom na ponajboljem vinogradarskom položaju Goveđa glava koji će sadržavati između 40 i 50 soba.

Velika novost stigla je i iz Orahovice, desetak kilometara zapadno od Feričanaca. Riječ je o novoj liniji vina iz berbe 2020. od pinota sivog, silvanca zelenog, sauvignona i frankovke. Punjena su u burgundijske boce, kakve Orahovica dosad nije koristila, a izvrstan je sauvignon koji je u berbi imao gotovo savršene parametre: 100 stupnjeva sladora po Oechslovu moštomjeru, 10 grama kiselina po litri i pH 3. Ima novosvjetski izražen miris u kojem dominiraju list rajčice i cvijet bazge, a okus je europski, voćan, pun, zaokružen, nenapadan i fino svjež. Odluka o novoj liniji praktički je pala tijekom berbe kad je nova ekipa vinarije predvođena Ivanom Perkovićem vidjela da je na položajima Martin i Albus grožđe iznimne kvalitete i odlučila ga izdvojiti u posebna vina. Prvi je položaj dobio naziv po Martinu plemenitom Nagyju, začetniku komercijalnog vinarstva u tom kraju, koji je krajem 19. stoljeća dao sagraditi i stari podrum u brdu nadomak središta Orahovice. Drugi, pak, nosi prezime nekadašnjeg veleposjednika po kojem i danas u tom kraju zovu vodospremu i šumu. Njihovi inicijali MA dominiraju i jednostavnom, ali elegantnom etiketom.

U novoj liniji napunili su oko 21.000 boca. Najviše je zelenog silvanca, slijede sivi pinot i frankovka, pa sauvignon. Trenutačno imaju oko 155 hektara vinograda, od kojih 30 još čeka prvi rod. Ukupno su prošle godine napravili 917.000 litara vina, a planiraju bijele sorte u dijelu vinograda zamijeniti crnima. Berbu 2020. još je nadzirala bivša enologinja Ivana Nemet, koja je postala ravnateljica novog Tehnološko-inovacijskog centra u Virovitici, a Orahovica je sad zaposlila Luku Radičeka. Riječ je o enologu koji je odradio posljednje četiri berbe našeg značajnog crnog vinskog brenda Korlat pa je očigledno da će crnjacima i u Orahovici posvećivati sve više pozornosti.

Ivo Kozarčanin | story.hr