butelje

Arhivska međimurska vina, odnosno njih sedam, stavljeno je na kušanje i ocjenjivanje 21 sretniku koje je domaćin Vinarija 'Kocijan' nedavno pozvala na prvu ovakvu priredbu u međimurskoj povijesti vina i posebnu u povijesti obitelji Kocijan iz Štrigove. U njihovoj lijepoj, modernoj i ugodnoj kušaonici predstavljeno je 8 arhivskih vina iz vlastitog uzgoja ili proizvodnje.

Zaslužni za ovaj veličanstveni događaj na kojem su se kušala najbolja vina su istinski stvaratelji Petar i Vladimir Kocijan. Oni su tradiciju stvorili 1993. godine kad su se ozbiljnije krenuli baviti proizvodnjom vina.

Moderator cijelog događaja bio je sommelier i enolog Ivan Goričanec iz Murskog Središća. Prva osoba večeri bio je Darko Lugarić iz Zagreba, vodeći hrvatski sommelier i ponajbolji hrvatski poznavatelj vina.

Domaćini, Petar i Andreja Kocijan, redom su pred 21 odabranog poznavatelja vina iznijeli: pozdravno vino pušipel classic, šipon berbe 1997. (12 % alkohola), pušipel berbe 2012. (13,06 % alkohola), rizling rajnski 2012. (12 % alkohola), rizling rajnski 2013. (14,05 % alkohola), graševina berba 2007. (12 % alkohola), pušipel 2013. (14,02 % alkohola) i traminac mirisavi 2013. (12 % alkohola). Riječ je o vinima izbornih i kasnih berbi koja sadržavaju alkohole od 12 do 14,05 volumnih postotaka alkohola.

Idealno podneblje za vrhunska vina

Lugarić je za svako vino naveo njegove posebnosti, pojasnio način i prigodu pijenja, te je posebno pohvalio domaćine i čestitao na hrabrosti priređivanja kušanja i degustacije arhivskih vina, kao prvih u Međimurju i među prvima u Hrvatskoj. Posebno je govorio o sorti pušipel. Naglasio je kako su međimurski vinari iz prosječne sorte grožđa šipon stvorili 'veliki' pušipel kojeg mogu staviti pred svakog gosta. Naglasio je i kako je podneblje u Međimurju idealno za stvaranje i držanje arhivskih vina, ali i pjenušaca.
Arhivsko vino je kvalitetno ili vrhunsko vino koje je u podrumskim uvjetima čuvano pet ili više godina. Od toga najmanje tri godine u boci. Ova vina se piju umjereno, u svečanim prigodama, dobrom društvu i nakon dobrog objeda ili večere, istaknuo je Darko Lugarić, impresioniran kvalitetom Kocijanovih arhivskih vina.

Na kraju kušanja i uživanja nazočni znalci su arhivskim vinom večeri proglasili mirisni traminac, berbe 2013. s 12 posto alkohola. Petar je rekao kako je to bila izborna berba bobica, a tijekom berbe bobice su imale 186 oechsla sladora.

Ugodu degustiranja savršenih vina obogatili su prvi ovogodišnji pečeni kesteni iz vlastitog nasada Mihaela i Martine Frančić iz Peklenice. Zatim ukusni naresci koje je spremila domaćica Andreja koja je pozvala sve ljubitelje vina na nova druženja u njihovoj modernoj i ugodnoj vinariji u Štrigovi.

gospodarski.hr