čaša

Ministar vanjske trgovine i ekonomsih odnosa BiH Staša Košarac definirao je s resornim ministrima poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH zajednički sadržaj zakona o vinu, koji će vinarima iz BiH omogićiti izvoz vina i poslije 2024. godine.

Košarac je, nakon sastanka s ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Borisom Pašalićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede FBiH Šemsudinom Dedićem rekao da vinari bez zakona usklađenog s europskim standardima ne bi mogli izvoziti u zemlje EU.
Vjerujem da ćemo u narednih petnaestak dana kroz sve procedure koje definišu donošenje propisa na nivou zajedničkih institucija, uputiti taj zahtjev, rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, na jučerašnjem sastanku usaglašena je i zajednička predanost na otvaranju zelenih koridora za proizvode iz BiH na tržište EU.

Košarac je istakao da je u nedavnom razgovoru sa predsjednikom Hrvatske Andrejem Plenkovićem i njegovim saradnicima konstatirano da je Hrvatska spremna otvoriti zeleni koridor.
To bi značilo da kamioni više ne bi stajali na graničnim prijelazima, te da nema prevelikih gužvi, pojasnio je Košarac.

Košarac je istakao i kako su razgovarali i o zapadnom Balkanu.
Cijenimo da je izuzetno važno da se proizvodi iz BiH nađu na regionalnim tržištima. Kolege sam informisao o aktivnostima koje Ministarstvo provodi i cijenim da je veoma važno da svi skupa radimo na sistematskoj analizi prednosti ili eventualnih nedostaka zapadnog Balkana, poručio je Košarac.

On je istakao da Republika Srpska smatra da je zapadni Balkan dobra koncepcija, ali da iz FBiH postoje različita stajališta.

Košarac je naveo kako je razgovarano i o osiguranju mineralnog gnjojiva za poljoprivrednike, te da je zaključeno kako je potrebno pokrenuti odluku o privremenom smanjenju carinske stope na uvoz gnjojiva sa tržišta trećih zemalja s pet na nula posto.
Ova odluka bi se odnosila na 100.000 tona mineralnog gnjojiva, rekao je on i pojasnio kako BiH sa Turskom ima potpisan sporazum o slobodnoj trgovini, te da Turska ima izvozne kvote, kao i kako će se raditi na tome da se uveze 50.000 tona gnjojiva.

Pašalić je rekao kako sve zajedničke probleme treba zajednički i rješavati, te da je novi sastanak, s novim temama dogovoren za desetak dana.
Dobro je kako smo danas uklonili prepreke koje su postajale ranije o zakonu o vinu. Nadam se da će tako biti i ubuduće, rekao je Pašalić.

Dedić vjeruje kako će na sljedećem sastanku biti otvorena pitanja i oko zakona o hrani, veterinarstvu, poljoprivredi i zakonskim propisima.
Svako donošenje propisa ide u korist poljoprivrednim proizvođačima, rekao je Dedić.