u podrumu

Umro je glasoviti istarski vinar Marijan Arman. Vinarstvom se počeo baviti prije nešto više od 20 godina i bio je jedan od najpoznatijih vinara Istre, uz bok drugim važnim vinarima toga podneblja poput Kozlovića, Matoševića, Cattunara i drugih. Stara je to garda koja je utrla put mnogima koji su se godinama kasnije počeli baviti vinom u Istri. Rođen je 1959. godine, a iako je završio srednju vinarsku školu, poslije je upisao ekonomski fakultet i nije mislio da će cijeli život posvetiti upravo vinarstvu. Jednom prilikom nam je otkrio kako je upisao i umjetnost, a njegove ideje bile su pomalo rokerske za ono vrijeme. Bio je posebno prepoznatljiv po malvaziji iz starih nasada koje je zasadio još Marijanov pradjed prije stotinu godina.

Od prvih ocjenjivanja, vina Marijana Armana proglašavana su šampionima na Vinistri. Posebno je bio ponosan na spomenutu malvaziju koju je deklarirao kao grand cru, a prvo priznanje za malvaziju iz pradjedova vinograda dobio je 1999. kad je ovjenčana zlatom na Vinistri. Tada je odlučio iz tog vinograda razvijati vlastite nasade malvazije proizvodeći sadnice iz pupova starih loza. Umnožavanje su radili u rasadniku u Vipavskoj dolini. Treba, također, istaknuti da je bio prepoznat i od strane inozemnih stručnjaka.

Godišnje je njegova vinarija proizvodila oko 80 tisuća butelja crvenog i bijelog vina. U njegovu podrumu mogu se uz malvaziju naći još i chardonnay, sauvignon blanc, muškat, teran, cabernet sauvignon i merlot, kupaže, rose i pjenušac od malvazije.

Uzrok smrti medijima još nije poznat.

Jutarnji list