podrum

Ugledna vinska kuća Cmrečnjak iz Svetog Urbana ove godine obilježava značajan jubilej: 30 godina postojanja i izuzetnih postignuća u uzgoju vinove loze i njegovanju vrhunskih vina. Bit će to prilika da obitelj Cmrečnjak, kojoj su na čelu otac Rajko i sin Marko Cmrečnjak, svojim brojnim kupcima ponudi niz atraktivnih sadržaja tijekom cijele godine.

Središnja proslava bit će u svibnju, oko Urbanova, ovdje na našem gospodarstvu. Za sve ljubitelje vina pripremili smo cijelu lepezu naših najkvalitetnijih vina, koja ćemo, osim ovdje u Međimurju, prezentirati i na skupovima u Zagrebu. Uz to, punit ćemo ih i u prigodne boce od 3, 6, 9 i 12 litara (zbroj je 30), koje će također na tržište, a određene količine ustupit ćemo i za aukcije u humanitarne svrhe. Gosti će moći organizirano i uz vodiča razgledati naše podrume i proizvodne linije kao i prigodnu izložbu fotografija iz povijesti naše vinarije - ističe Rajko Cmrečnjak i dodaje da će ove jubilarne godine jednog učenika poslati na srednjoškolsko obrazovanje i stipendirati ga, a u praktičnom dijelu on će moći naučiti sve o vinogradarstvu, a ponajviše o podrumarstvu uz vrhunskog mentora. Uz to, ponudit će posao ženskoj ili muškoj osobi, koja želi, uz dodatnu naobrazbu, raditi atraktivan posao u vinoteci i vina stručno predstavljati gostima. Ako ste i vi zainteresirani, slobodno im se javite.

Kruna: Sivi pinot 2021.

Obitelj Cmrečnjak odlučila se i za jubilarno vino za ovu značajnu obljetnicu. Bilo je teško odabrati među više odličnih. Ipak, odluka je pala na Sivi pinot 2021.
Mislim da je ovo bila dosad najbolja berba sivog pinota u našoj obitelji. Za njega smo se odlučili i zato što je kvaliteta tog vina postojana, a to znači da je danas odličan, a da će recimo za pet godina još i dobiti na kvaliteti. Inače, prošla godina bila je odlična za sve sorte, ali sivi pinot je zaista pokazao najbolje karakteristike. Vino ima 13 posto alkohola, 7 posto kiselina, karakteristične je boje starog zlata, bogate arome prezrelog voća… Potencijal za odležavanje je upravo u tim za sivi pinot nekarakterističnim kiselinama, što ga čini posebnim. Napunjen je i pred strog ocjenjivački sud brojnih konzumenata će u tzv. burgundskoj boci s posebnom zlatnom etiketom i velikom brojkom 30 - kaže Marko Cmrečnjak.

Tijekom cijele ove 2022. godine bit će zanimljivih događanja u Vinariji Cmrečnjak u Svetom Urbanu. Svakako će na dobar prijem kupaca naići i akcijske cijene vina pojedinog mjeseca. Rajnski rizling i pinot crni - rose su vina mjeseca ožujka i cijene butelji su 10 posto niže.

Vinarija Cmrečnjak nalazi se u Svetom Urbanu 273, kod Štrigove. Kontakt telefon 040 830-103.

medjimurski.hr