prezentacija

Hrvatska gospodarska komora (HGK) predstavila je u srijedu vinsku brošuru i vinsku kartu Hrvatske kojima namjerava potaknuti promociju hrvatskih vina.

Kako su objasnili iz HGK, vinska je brošura namijenjena prvenstveno vinskim stručnjacima, dok je vinska karta namijenjena široj javnosti. U publikacijama se predstavljaju autohtone sorte iz četiri vinske regije - Slavonije i Podunavlja, Središnje Hrvatske, Istre i Kvarnera te Dalmacije.

Promotivni materijali na engleskom

Promotivni materijali objavljeni su na engleskom jeziku. Javnosti će biti dostupni na vodećem svjetskom sajmu vina Prowein koji će se od 15. do 17. svibnja održati u Düsseldorfu, a na kojem se očekuje sudjelovanje 7000 vinara iz cijelog svijeta, među kojima je i tridesetak vinara iz Hrvatske.

Hrvatskoj je potreban snažan nacionalni marketing, ocijenio je potpredsjednik HGK Dragan Kovačević.

Nagomilani problemi u vinarstvu

No, marketing neće biti dovoljan za rješavanje problema u proizvodnji vina. Iako je u svijetu poznata po vinu, Hrvatska godišnje, kako pokazuju podaci HGK, izvozi samo oko pet milijuna litara vina, a uvozi čak 25 milijuna litara. Smanjuju se i površine pod vinogradima pa je krajem prošle godine pod nasadima vinove loze bilo samo 18.126 hektara.

Rješenje za unaprjeđenje stanja u sektoru vinogradarstva i vinarstva je u podizanju konkurentnosti, tehnološke razine proizvodnje, povećanju površina pod vinogradima i okrupnjavanju posjeda, ali i u povećanju proizvodnih kapaciteta kako bismo dosegnuli godišnju proizvodnju vina od 100 milijuna litara godišnje, zaključio je Kovačević.