pskanje

Vinarija Tomac konačno je dobila ekološki certifikat. Tomislav Tomac je svojevremeno istaknuo važnost etičkog aspekta prelaska na biodinamiku smatrajući ga filozofskim vrhuncem rada u vinogradu.

Tomčeve je u svijet biodinamike uveo talijanski biodinamičar i enolog Michele Lorenzetti. Obitelj Tomac u jesen ulazi i u prijelazno razdoblje za njemački Demeter certifikat koji podrazumijeva realizaciju još strožih kriterija.

Cijeli dan, svaki dan, mi smo u vinogradu. Svakim svojim vinom odajemo poštovanje zemlji na kojoj radimo. Ne zanima nas maskiranje vina, korištenje selekcioniranih kvasaca ili dodavanje aroma na koje trenutno svijet otkida. Zanima nas Plešivica i kako je prikazati u najboljem svjetlu kroz vino što je medij naše obitelji, rekao je Tomislav Tomac.

Podsjetimo da vinska priča obitelji Tomac datira još od 30-ih godina prošlog stoljeća kad je posađen prvi vinograd nakon povratka Tomislavovog djeda iz Amerike. Od samih početaka i kroz tri generacije Tomčevih imperativ je bio proizvoditi dobro vino, a za popisivanje njihovih priznanja trebalo bi nam daleko više prostora od jednog novinskog članka.

U prijelaznom su razdoblju za stjecanje ovog certifikata su još vinarije Korak, Šember i Ciban, čime plešivički vinari pokazuju da itekako idu u korak s vremenom, ali i ispred njega. Ove godine Tomčevi su svoja vina izlagali na najvećim svjetskim smotrama poput sajma Raw wine u New Yorku i Londonu, a pozvani su i u Berlin.

Jutarnji list