portal o vinu

Željko i Antun Adžić su u vinskom svijetu stekli slavu putem svojih iznimnih Graševina (bilo da je riječ o baznoj ili o "zlatnoj" Graševini s položaja Hrnjevac) koje su unazad nekoliko godina postale neizostavan dio svih ozbiljnih privatnih i restoranskih vinskih hladnjaka.

Uostalom, ova im sorta čini više od 60% ukupne proizvodnje i predstavlja svojevrsni zaštitni znak Zlatne doline. Promatrajući cijelo Kutjevačko vinogorje, ostale sorte se na prvi pogled čine podjednako zastupljene iako imamo dojam da je Rajnski Rizling u laganoj prednosti pred ostalim sortama (barem kada je u pitanju tržišna zastupljenost). Međutim, nažalost svih nas zaljubljenika u ovu, vinogradarski i vinifikacijski veoma zahtjevnu sortu, razvojni stadij kao ni mogućnosti sorte i samoga kraja nisu do kraja iskorištene.

Uz Plešiviščko vinogorje, Kutjevačko je drugo po redu s najviše potencijala za proizvodnju izvrsnih suhih Rizlinga. Naime, po osobnom sudu, Rizlinzi redovne berbe bi se trebali vinificirati isključivo u suhoj varijanti gdje bi esencijalno sortna cvjetno-voćna ekspresivnost davala neophodnu protutežu prirodno višim kiselinama.

Kušani primjerak je vizualno umjereno bistar i čist, solidne dubine te zlatno žute boje sa zelenkastim odsjajima dok se prilikom vrtnje sadržaja u čaši primjećuje određena doza viskoznosti. Aromatski dominiraju sortni mirisi zrelih žutih jabuka u kombinaciji s herbalnim mirisima koji zrelim i slatkastim notama daju određeni mirisni balans. Slatkasta aromatika se još više ističe nakon što se vino lagano zagrije i ozrači kada najizraženije asocijacije postaju agavin sirup i med. Laganog je tijela i dobre koncentracije te zaobljeno i vrlo pitko ponajprije zahvaljujući igri viših kiselina i ostatku neprevrelog sladora te zrele voćnosti. Alkohol je na nosu i ustima u sasvim drugom planu. Iznenađujuće perzistentnim retrookusom dominiraju zelena jabuka i žuti grejp. Okusno i aromatski pristupačno širokom krugu ljudi, za što vjerujemo da je i bio cilj proizvođača jer garantira siguran plasman.

Nije riječ o primjerku koji bi vas mogao odvesti u dublja promišljanja o vinu i životu, međutim svoju svrhu osvježavajućeg i nepretencioznog, a u neku ruku i zabavnog vina, odrađuje besprijekorno.

  • Najbolje pristaje uz: bijelu morsku ribu, jela na bazi plodova mora, piletinu te hladne salate
  • Temperatura serviranja: 12 ºC
  • Cijena: oko 70 kuna
gastro.hr