portal o vinu

Istraživački tim znanstvenika i nutricionista s Oxforda dokazao je da vino, čokolada i čaj povećavaju kognitivne funkcije mozga jer su izuzetno bogati flavonoidima koji svojim antioksidativnim djelovanjem povoljno utiču na cijeli organizam.

Istražujući djelovanja flavonoida, biljnih tvari kojima su bogate poslastice koje sadrže čokoladu te crno vino i čaj, dokazano je kako one izrazito povoljno djeluju na mozak.

Također, dokazano je da se vino pokazalo najučinkovitijim kod osoba koji su duže vrijeme uzimali namirnice bogate flavonoidima, piše 'Journal of Nutrition'.

Flavonoidi su tvari isključivo biljnog porijekla, pa ih zato često nazivaju i bioflavonoidima. Flavonoide u velikim količinama možemo pronaći u agrumima, ekstraktu biljke ginkgo, zelenom i bijelom čaju, tamnoj čokoladi, šparogama, komoraču te u ljusci crnog grožđa tj. crnom vinu.

Flavonoidi imaju izražena antioksidativna svojstva, te istraživači vjeruju da njihov povećani unos putem prehrane može znatno smanjiti i rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, obajvio je 'Journal of Cellular and Molecular Medicine'.

Flavonoidi također reduciraju nivo lošeg kolesterola, snižavaju krvni tlak i jačaju krvne sudove.

vinarija.com