portal o vinu

Ako se Kutjevo po nečemu može izdvojiti od ostalih velikih, ali i manjih vinarija onda je to tradicija. Bilo da je riječ o onoj srednjovjekovnoj, iz kojeg vremena se još i danas koriste podrumi za arhiviranje probranih primjeraka ili pak novijoj tradiciji hrvatskog stola gdje je teško zamisliti da neki blagdanski ili nedjeljni stol (najšireg kruga povremenih vinopija) nije ugostio ovu etiketu. Dva su razloga zašto je ovo vino tako učestali pratitelj tipičnih hrvatskih objeda – prvi je svakako tradicija i duga pristutnost branda na tržištu dok se drugi ipak krije u samoj butelji. Koliko me pamćenje i ograničeno iskustvo služi riječ je o nastalnijoj i ujednačenijoj Graševini na našem tržištu. Za ovom etiketom gotovo da možete posezati kao za NV šampanjcem znajući iz godine u godinu što će vas tamo dočekati. Stilski nije na tragu modernih kutjevačkih Graševina kakve dominiraju posljednjih godina, ali to joj niti nije cilj s obzirom na potrošačku bazu.

Rijetki primjerak iz 2010. godine

Ovaj primjerak iz 2010. kojega još rijetko možete pronaći na policama vinoteka, u sadašnjem razvojnom stadiju, koji se može smatrati i vrhuncem samog godišta, obilježen je kristalno bistrom zlatno žutom bojom sa zelenim odsjajima na rubu čaše. Nos je obilježen umjereno svježom voćnošću lipanjskih jabuka („petrovki“) uz obilje herbalnog karaktera vrlo dobro ukomponiranog u čitavu cjelinu. Prirodno, izravno, jednoslojno ali na trenutke iskričavo i dovoljno drugačije da djeluje i zanimljivo. Umjerenog tijela, s dobro očuvanim ali uklopljenim kislelinama. Ugodno toplo s reskom voćnošću koja prema kraju prelazi u ugodno osvježavajuću i prepoznatljivu gorčinu. Ne pretjerano dugi retrookus, osim gorčine obilježen je i kandiranim tropskim voćem – neobičnim voćnim okusom za ovu sortu ali koji se idelano uklopio u ponuđeni paket.

I dvije godine nakon berbe ovo vino i dalje savršeno ispunjava svoju osnovnu funkciju pratitelja najširem spektru kontinentalnih i primorskih autohtonih specijaliteta. Probajte ga uz lagano dimljenu pečenu slavonsku krvavicu.

Vinska karta

  • Vrsta: bijelo vino
  • Sorta: Graševina
  • Berba: 2010.
  • Regija: Slavonija
  • Proizvođač: Kutjevo
  • Najbolje pristaje uz: pečenu krvavicu ili pečenicu, topli pečeni odojak, pržene srdele, skušu u foliji
  • Temperatura posluživanja: 12 ºC
  • Cijena: oko 7 EUR (50 kn)
gastro.hr