portal o vinu

Slovenski su inspektori s polica jednog trgovačkog lanca povukli teran iz Hrvatske. Naime, u Sloveniji je teran - koji se osim u zapadnom dijelu hrvatske Istre uzgaja i na slovenskom Krasu te oko Trsta u italiji - zaštićen kao proizvod sa zemljopisnim podrijetlom.

Slovenski inspektori na teren su izašli nakon žalbe slovenski vinara ministru poljopriovrede i okoliša Dejanu Židanu da se na slovenskom tržištu pojavilo "nedopušteno vino". "Inspekcija nas je obavijestila da je hrvatsko vino s etiketom terana otkrila u jednom trgovačkom lancu i da je izdano rješenje kojim se ono povlači sa slovenskog tržišta", rekao je Židan.

Kako su prenijeli slovenski mediji, slovensko ministarstvo poljoprivrede idućih dana u kontaktu s hrvatskim kolegama namjerava službeno postaviti pitanje pod kojim uvjetima se u Hrvatskoj proizvodi teran, s obzirom na zaštitu tog vina sa zemljopisnim podrijetlom, koja se primjenjuje u Sloveniji.

Inače, slovenski mediji pisali su nedavno o inicijativi s ljubljanskog Biotehničkog fakulteta da se za teran osigura prekogranična zaštita zemljopisnog podrijetla, i to zajedničkom akcijom Hrvatske, Slovenije i Italije.

Poslovni dnevnik